Аргентина націоналізує нафтовидобувну YPF, Іспанія погрожує заходами у відповідь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аргентина націоналізує нафтовидобувну YPF, Іспанія погрожує заходами у відповідь

Енергетика
397
Президент Аргентини Крістіна Фернандес де Кіршнер в понеділок внесла в парламент країни законопроект про націоналізацію 51% акцій найбільшої нафтовидобувної компанії країни - YPF SA, між тим поточне управління компанією передано чиновникам, повідомляє агентство Bloomberg.
Ухвалення закону про націоналізацію вимагатиме згоди двох третин парламентаріїв. Депутат правлячої коаліції на чолі з партією "Фронт за перемогу" Карлос Геллер заявив, що, на його думку, пропозиція влади отримає необхідну підтримку.
Головний виконавчий директор YPF Себастьян Ашкеназі був зміщений зі свого поста, тимчасовим керівником компанії призначений глава міністерства планування Хуліо де Відо.
Президент Аргентини заявила, що причиною націоналізації стало зростання обсягів імпорту нафти і нафтопродуктів в Аргентину, які практично подвоїлися за 2011 року і досягли $9,4 млрд, при небажанні YPF, дочірньої структури іспанської Repsol YPF SA, збільшувати інвестиції в нафтовидобувну галузь країни.
Геллер зазначив, що Аргентина досі є єдиною країною в регіоні, яка не контролює власні природні ресурси.
Сама Repsol заявила в спеціальному прес-релізі, що дії президента Аргентини безпосередньо порушують аргентинське законодавство, і що компанія, можливо, буде домагатися захисту своїх інтересів, керуючись американським і міжнародним правом.
Repsol належать 57,4% YPF, іспанська компанія оцінює цей актив в 4,1 млрд євро. У 2011 році операції аргентинського підрозділу принесли групі 21% чистого прибутку, на нього припало 34% всіх інвестицій Repsol
У повідомленні іспанської компанії також наголошується, що націоналізація YPF скоротить чисту заборгованість Repsol на 1,6 млрд євро.
Тим часом, у вівторок вранці китайське видання Caixin з посиланням на інформовані джерела повідомило, що нафтова держкорпорація Sinopec Group веде переговори про купівлю у Repsol її частки в YPF за $15 млрд.
У свою чергу, міністр промисловості Іспанії Хосе Мануель Соріано назвав рішення про націоналізацію YPF "ворожим кроком" щодо його країни.
"Іспанський уряд готує заходи, про які буде оголошено в найближчі дні, - заявив Соріано. - Вони будуть однозначними і рішучими".
Генеральний секретар правлячої правоцентристської Народної партії Марія Долорес Коспедаль заявила, що союзники Іспанії в Європейському союзі і за його межами підтримають її.
Президент Мексики Філіпе Кальдерон назвав рішення уряду Аргентини "вартим співчуття", а міністр закордонних справ Венесуели Ніколас Мадуро, навпаки, заявив, що його країна, і особисто її президент - Уго Чавес, підтримують рішення К.Фернандес, а також запропонував Аргентині досвід венесуельських нафтовидобувних компаній.
Експерти не забули відразу ж вибудувати паралелі між політикою Чавеса і Фернандес, яка, на їхню думку, все більшою мірою копіює популістський курс венесуельського лідера. У 2008 році К.Фернандес вже реквізувала порядку $24 млрд з рахунків приватних пенсійних фондів, а потім неодноразово використовувала ресурси центрального банку для обслуговування держборгу.
Після переобрання Фернандес в жовтні минулого року в результаті рішучої перемоги на виборах вартість запозичення для Аргентини значно виросла і тепер перевищує аналогічні показники для Венесуели. Напередодні середньозважена дохідність аргентинських доларових держоблігацій зросла на 26 б.п. - до 11,93%, а венесуельських - впала на 6 б.п., до 11,84%, свідчать дані JPMorgan Chase & Co. У жовтні прибутковість венесуельських держбондів перевищувала аналогічний показник аргентинських паперів на 354 б.п.
Приплив іноземних інвестицій в економіку Аргентини в першому півріччі 2011 року впав на 30% в річному вирахуванні - до $2,4 млрд, за той же період в бразильську економіку іноземні інвестори вклали понад $44 млрд, в мексиканську - $10,6 млрд, в колумбійську - $7 млрд.
За прогнозами експертів, темпи зростання аргентинської економіки сповільняться в поточному році до 3% з 8,9% в 2011-му. Зростання споживчих цін у березні становило 23,2% в річному вирахуванні.
Торік в Аргентині видобувалося 796 тис. б/д, при цьому обсяг видобутку практично не змінювався з 2009 року.
Repsol YPF-, яка була приватизована в 1993 році і знаходиться у власності Repsol з 1999 року, є найбільшою нафтовидобувною компанією Аргентини, забезпечуючи 34% видобутку нафти, і управляє 54% НПЗ на території країни.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас