"Роснафта" зробила найбільшим нафтовим компаніям вигідну пропозицію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Роснафта" зробила найбільшим нафтовим компаніям вигідну пропозицію

Енергетика
299
Найбільша російська приватна нафтова компанія "Роснафта" направила пропозицію "ЛУКОЙЛу", ТНК-ВР, "Сургутнафтогазу" і "Башнафті" про спільну розробку 12 ділянок шельфу, повідомив журналістам глава "Роснафти" Едуард Худайнатов.
"Я минулого тижня направив їм лист з пропозицією про спільну роботу на шельфі на умовах, аналогічних тим, на яких ми працюємо з ExxonMobil, тобто запропонував 30% участі", - сказав Худайнатов.
Він уточнив, що в пропозицію увійшли 12 ділянок шельфу, в тому числі ділянки в "сірій зоні" поруч з норвезьким шельфом і ділянки на шельфі Магадана.
Президент "Лукойлу" Вагіт Алекперов, гендиректор "Сургутнафтогазу" Володимир Богданов, президент "Башнафти" Олександр Корсик і виконавчий директор ТНК-BP Герман Хан минулого тижня написали лист на ім'я прем'єр-міністра Володимира Путіна, де вказали, що "однією з ключових обставин, здатних вплинути на виконання державної програми розвідки континентального шельфу, заснованої на переважно позабюджетному фінансуванні, є обмеження доступу до ресурсів шельфу", і попросили зняти дані обмеження.
Пізніше Путін під час наради з питань розвитку шельфу заявив, що він "просив уряд подумати над тим, як запросити в ці проекти і використовувати можливості чисто російських компаній".
Прес-секретар прем'єра Дмитро Пєсков пізніше заявив, що питання зміни чинного законодавства в частині доступу компаній до освоєння російського шельфу на урядовій нараді не розглядалося. Пєсков зазначив, що уряд зацікавлений в роботі на шельфі російських компаній, які будуть інвестувати в проекти і привносити передові технології.
У свою чергу, джерело, знайоме з ситуацією, повідомило, що в уряді обговорюється як варіант участі російських приватних компаній в шельфових проектах схема, яка використовується в спільному підприємстві "Роснафти" і ExxonMobil. Згідно з даною схемою, ExxonMobil належить 33% в проекті з освоєння трьох ділянок на шельфі Карського моря. При цьому на етапі геологорозвідки американська компанія несе основну частку витрат.
Відповідно до чинного закону "Про надра" розробляти російський шельф можуть тільки компанії з державною участю понад 50% і досвідом роботи на російському шельфі понад 5 років. Таким чином, правом розробляти російський шельф володіють "Газпром" і "Роснафта". Законодавство не забороняє даним компаніям залучати партнерів на умовах міноритаріїв.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас