Тверді паперові обіцянки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тверді паперові обіцянки

Фондовий ринок
834
Уряд шукає нові можливості залучення коштів на внутрішньому ринку. Практика розміщення валютних облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) буде продовжена, крім того, планується випуск паперів меншого номіналу. Влада очікує, що нові облігації стануть популярними у населення, оскільки їх прибутковість може перевищувати середньоринкові ставки за депозитами. Втім, відзначають експерти, держоблігації не стануть повноцінною альтернативою банківським внескам у валюті, тому що громадяни не матимуть можливості дострокового зняття вкладених коштів.
Найближчим часом уряд має намір запровадити новий механізм залучення коштів - спеціальні валютні ОВДП, орієнтовані на фізичних осіб. Вперше така ініціатива розглядалася в Міністерстві фінансів наприкінці минулого року. Відомо, що нові папери будуть випускатися в документарній формі номіналом $500-1000 з терміном обігу 1-3 роки. "Оскільки зовнішні інвестори не проявляють активності, уряд спробує залучити частину коштів на внутрішньому ринку, в тому числі за допомогою валютних ОВДП. Грамотна піар-кампанія може підвищити інтерес внутрішніх інвесторів до держпаперів", - вважає заступник голови правління ВіЕйБі Банку Сергій Борисов, підкреслюючи, що в багатьох країнах фінансові інструменти, пропоновані державою, користуються більшою довірою, ніж пропозиції комерційних установ.
За оцінками банкірів, на новий інструмент може бути значний попит. "Якщо Мінфін не піде на зниження прибутковості і вона буде на рівні з нинішніми валютними ОВДП - близько 9%, то цей інструмент може викликати інтерес у громадян, адже в цьому випадку прибутковість буде порівнянна зі ставками за валютними депозитами", - зазначає начальник управління фінансових ринків ІНГ Банку Україна Андрій Потапов. Раніше директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Мініcтерcтва фінанcів Галина Пахачук заявляла, що запланована прибутковість паперів повинна скласти близько 9%. На 3 квітня вартість "традиційних" валютних ОВДП, номінованих в доларах, становила 9,3% (за півторарічними паперами), у той час як ставки за валютними депозитами в банках знаходяться в межах 7-9%.
За допомогою нового інструменту уряд розраховує залучити кошти населення, що зберігаються "під матрацами". За словами Галини Пахачук, зараз у них на руках знаходиться $40-50 млрд, які "доцільно повернути в легальну економіку". За даними НБУ, в 2010 році фізичні особи вилучили з банківського сектора $5,6 млрд, а в минулому році - ще $11,87 млрд.
Реалізація для більшості
Фінансисти перераховують низку технічних проблем, що перешкоджають широкому поширенню нових паперів. У першу чергу, мова йде про необхідність створення дистрибуційної мережі як з продажу, так і з купівлі паперів. "Теоретично, великі банки, які мають широку філіальну мережу, могли б займатися реалізацією ОВДП, заробляючи на комісії", - вважає пан Потапов.
Раніше повідомлялося, що посередником при розміщенні валютних ОВДП готовий виступити Ощадбанк - в цьому випадку громадяни отримали б можливість купувати валютні ОВДП в 5860 його відділеннях. Установа в свою чергу могла б заробляти на коміcії, розмір якої поки не визначений. Проте в Ощадбанку не змогли прокоментувати "Фінанси" рівень своєї готовності до реалізації паперів.
Втім, виступаючи агентами з розміщення нових ОВДП, банки можуть виявитися в програші. "Ці папери можуть бути конкурентами їх депозитних програм. Виходить, що, заробляючи на реалізації нових ОВДП, банки в той же час будуть втрачати на обсягах валютних депозитів", - відзначає пан Потапов. "Кредитні установи можуть розглядати валютні ОВДП як продукт, що конкурує з їх власними пропозиціями щодо депозитів, до того ж як продукт з не настільки високою прибутковістю, щоб розвивати його продажі", - вважає голова правління Банку Форум Вадим Березовик.
Є також декілька нюансів і в сфері оподаткування. Зараз з доходу за ОВДП не стягується податок, але в разі перепродажу паперів держатель повинен буде сплатити 15%. "Якщо питання оподаткування доходу з цих паперів зрозуміле - на нього встановлена нульова ставка, то неясно, чи буде обкладатися прибуток, отриманий від перепродажу таких паперів. Швидше за все, він буде оподатковуватися за загальною ставкою, що не тільки знизить привабливість таких паперів, але і збільшить клопоти - з'явиться потреба в нових звітах, а банкам доведеться виконувати функції податкових агентів", - відзначає директор департаменту фінансових ринків Ерсте Банку Роман Бондар. До того ж, уточнює Вадим Березовик, з урахуванням того, що на вторинному ринку операції будуть проходити тільки в гривні, власники облігацій фактично будуть змушені платити "податок на девальвацію".
Ще не варто розраховувати на те, що нові папери стануть купувати нерезиденти. "Цілком можливо, що іноземці, що живуть в Україні, і будуть купувати такі папери, але в загальному обсязі частка купівлі нерезидентами буде невелика, оскільки для продажу цих паперів за кордоном потрібна відповідна дистрибуція", - відзначає пан Потапов. "Такі операції будуть часто розглядатися як протизаконні, адже багато країн забороняють своїм громадянам купувати папери не у валюті країни випуску", - доповнює президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Крім того, певні складнощі очікуються у зв'язку з планами уряду випускати ОВДП в документарній формі. За словами пана Охріменка, успішного досвіду випуску подібних паперів останнім часом не було. "Існує світовий досвід випуску держпаперів для населення в національній валюті. Проте варто пам'ятати, що це практика першої половини минулого століття, тоді як зараз на ринку існують більш досконалі інструменти", - відзначає він. Як уточнює трейдер ІК "Трійка Діалог Україна" Дмитро Сидоров, подібна практика застосовувалася в Білорусі, де мінфін і центробанк випускали державні цінні папери в документарній формі для реалізації серед населення, проте значного обсягу коштів залучити не вдалося. "Випуск ОВДП в документарній формі - це крок назад у розвитку цього інструменту. Зокрема, такі папери можуть використовуватися для відмивання коштів, що може викликати питання з боку FATF", - говорить пан Сидоров.
Випуск ОВДП для населення в бездокументарній формі допоміг би уникнути подібних складнощів, проте істотно зменшив би коло потенційних покупців. "Для розміщення в бездокументарній формі необхідно відкриття рахунку в цінних паперах, що несе додаткові складності та витрати для клієнта. На мою думку, такі вкладення доцільні лише починаючи з $50 тис. Це вже лотовий обсяг, і такі папери можна буде продавати достроково на валютному ринку", - говорить Роман Бондар. Як відзначає стратег ІК Astrum Investment Management Павло Ілляшенко, випуск паперів в документарній формі дозволить купувати їх людям, які хочуть вкласти в облігації 10-20 тис. грн.
Людський фактор
Втім, основною перешкодою успішного поширення нового інструменту може стати консервативність населення, тому, уточнює Вадим Березовик, необхідно провести масштабну роз'яснювальну роботу: "Щоб прості вкладники, які звикли до депозитів, почали масово проявляти інтерес до валютних паперів, необхідно розуміння ними механізмів і вигод ОВДП".
Однак роз'яснювальна кампанія, як правило, займає багато часу, а значить, на перших порах реалізація ОВДП може бути утруднена. "Громадяни зазвичай воліють прості і зрозумілі схеми, наприклад депозити з можливістю швидкого зняття коштів, тоді як ОВДП - складний і незручний інструмент", - відзначає Олександр Охріменко. З такими песимістичними оцінками згоден пан Бондар: "Населення звикло до депозитів, які можна забрати раніше терміну, навіть втративши в прибутковості. Достроковий продаж ОВДП хоч і можливий, але передбачає додаткові труднощі, тому для населення цей інструмент буде виглядати зайво складним".
Всі ці фактори будуть впливати на плановані урядом обсяги розміщення паперів. "Якщо Мінфін проведе разом з Нацбанком масштабну піар-кампанію, в результаті якої громадяни зрозуміють, як працює цей інструмент, які джерела його погашення, а також що він буде забезпечений резервами НБУ, то при прибутковості 8,75-9,5% річних можна зібрати за рік $1-3 млрд", - вважає пан Борисов. Втім, на думку пана Бондаря, загальний обсяг розміщень таких паперів не перевищить $300 млн. "Така сума не вирішує поставлених перед урядом завдань і не може розглядатися як альтернатива випуску євробондів", - вважає він. Нагадаємо, в Мінфіні планували навесні провести перше в 2012 році розміщення єврооблігацій на суму $1,5 млрд. При цьому пан Охріменко зазначає, що є можливість залучити такий обсяг валюти у банків: "Отримати ці гроші можна шляхом випуску вже апробованих валютних ОВДП, тим більше, що попит на них стабільно високий".
Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас