Семиноженко пояснив вартість мемуарів Януковича — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Семиноженко пояснив вартість мемуарів Януковича

3704
Продаж прав на ще ненаписані мемуари є звичною світовою практикою.
Про це заявив УНІАН голова Держагентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко з приводу декларації про доходи президента Віктора Януковича.
"Я не розмовляв з цього приводу з президентом України, але, наскільки розумію, мова йде про аванс за видання в майбутньому мемуарів глави держави", - сказав Семиноженко.
"Вважаю, мабуть, Віктор Янукович погодився дати розлоге інтерв'ю після 2020 року і розповісти про свою драматичну життєву долю, роботу на посаді прем'єр-міністра, про те, як він пережив помаранчеву революцію, як перебував в опозиції в 2005 і 2008 - 2009 роках і, врешті-решт, зміг виграти президентські вибори і провести реформи", - вважає він.
За словами Семиноженка, практика видання мемуарів політичними лідерами є досить поширеною в Європі та Північній Америці, і такі книги, якщо мова йде про справжні мемуари, видаються, коли політик вже пішов з посади, а тому він може говорити більше, без обмежень дипломатичного і політичного характеру.
Читачам буде цікаво дізнатися про те, які насправді причини стояли за історичними рішеннями, можливо, якісь смішні випадки, додав Семиноженко, підкресливши, що тому видавництва завчасно намагаються викупити ексклюзивні права на ці мемуари.
"Відомий випадок, коли для запису мемуарів 18-го президента США Гранта видавництво спеціально найняло райтером Марка Твена. Цілком зрозуміло, що такий проект коштував видавництву недешево. Сьогодні бестселерами є, наприклад, мемуари Шарля де Голля, Вінстона Черчілля, "Державність" Маргарет Тетчер або "Будь ласка, коротко!" Вацлава Гавела", - сказав він.
"Рональд Рейган також "продав свою пам'ять заздалегідь". Він отримав аванс 8,5 мільйона доларів від однієї з компаній за свої мемуари і збірник промов. Президент США Джорж Буш-молодший, ще перебуваючи на посаді, отримав аванс 7 мільйонів доларів за книгу мемуарів "Момент істини", яка вийшла тільки в листопаді 2010 року, коли Америкою вже 2 роки керував Барак Обама", - нагадав Семиноженко.
"Наскільки я пам'ятаю, Білл Клінтон погодився уступити права на публікацію своїх мемуарів компанії за гонорар, який становить понад 10 мільйонів доларів. Його дружина Хіларі Клінтон ще на посту сенатора отримала аванс 8 мільйонів доларів за книгу мемуарів, яка вийшла через кілька років, - в 2005-му", - розповів він.
За словами Семиноженка, аванс за книгу спогадів 8,5 мільйона доларів отримав папа Іван Павло II.
"Британська преса багато писала, що Тоні Блер пропонував видавництвам купити мемуари за гонорар 16 мільйонів фунтів стерлінгів. Врешті-решт, він погодився на пропозицію Руперта Мердока з авансом 4 мільйони фунтів стерлінгів", - додав він.
За словами співрозмовника агентства, "всі ці цифри значно вищі, ніж той гонорар, який отримав Віктор Янукович".
Як підкреслив Семиноженко, "на пострадянському просторі політичні мемуари зазвичай не настільки відверті, як на Заході. Можливо, Віктор Янукович зламає цю практику і розповість у притаманному йому відвертому стилі про сьогоднішнє "закулісся влади".
Як повідомлялося, в 2011 році ТОВ "Типографія "Новий світ" (Донецьк) виплатило президенту авторську винагороду в сумі 16,4 мільйона гривень за передані цьому видавництву майнові права.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас