Мінфін запевняє, що бюджет наповнюється без "друкарського верстата" НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін запевняє, що бюджет наповнюється без "друкарського верстата" НБУ

Валюта
284
За словами директора департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Міністерства фінансів України Галини Пахачук, Національний банк України (НБУ) не скуповує активно валютні облігації внутрішньої державної позики (ОВДП).
Про це вона розповіла під час круглого столу "Інвестиційний клімат в фінансовому секторі: що перешкоджає притоку капіталу?", який 12 квітня організувала ГО "Ліга фінансового розвитку" за підтримки проекту USAID "Розвиток фінансового сектора" FINREP і "Дзеркала тижня. Україна".
"Нацбанк не брав участі в купівлі облігацій держпозики (з початку року на первинних аукціонах). В основному це робили учасники ринку, банки та юридичні особи", - підкреслила представник Мінфіну.
За даними Пахачук, з початку року уряд залучив на внутрішньому ринку 25 млрд грн. (з них 23 млрд грн - за перші три місяці). "25 млрд - це дійсно дуже хороший показник з точки зору обсягів запозичень на внутрішньому ринку. Адже, як кажуть: Мінфін, залучаючи ресурси на внутрішньому ринку, "відбирає" їх з економіки, відповідно, на кредитування банки направляють менше коштів. Однак, через запозичення уряду також відбувається перенаправлення фінансових ресурсів в економіку. І тут ми отримуємо хороші результати та орієнтуємо учасників ринку", - зазначила вона.
У свою чергу заступник голови правління Національного банку Віра Ричаківська констатувала, що для банківської системи зараз викликом є брак якісних позичальників. "Питання зараз не стільки в нестачі ресурсів, скільки в тому, кого кредитувати і на яких умовах. Сьогодні це злободенне питання", - підкреслила представник НБУ.
Зазначимо, що з початку року портфель ОВДП, що знаходиться в НБУ, збільшився на 2 млрд грн. у банків - на 8,3 млрд грн, у нерезидентів же скоротився на 170 млн грн.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас