Сьогодні виповнюється 100 років від дня катастрофи "Титаніка" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сьогодні виповнюється 100 років від дня катастрофи "Титаніка"

386
У США сьогодні відзначають 100-річчя катастрофи пасажирського лайнера "Титанік". Британський пароплав "Титанік" був спущений на воду 31 травня 1911 р. і був найбільшим судном у світі. Під час свого першого рейсу 14 квітня 1912 р. корабель зіткнувся з айсбергом і через 2 години 40 хвилин затонув. На борту перебували 1,316 тис. пасажирів і 908 членів екіпажу - всього 2,224 тис. людей. З них врятувалися 711, 1,513 тис. загинули.
У Лас-Вегасі, Сан-Дієго, Х'юстоні та інших містах в цьому році проводяться виставки, на яких представлені предмети, підняті з дня океану - корабельний фарфор, флакони парфумів і навіть п'ятиметровий уламок корпусу лайнера.
У Денвері (США) пройде концерт, присвячений Маргарет (Моллі) Браун - пасажирці "Титаніка" - "непотоплюваній" Маргарет, передає Associated Press. Жінка відома тим, що при катастрофі лайнера допомагала рятуватися іншим пасажирам, садила їх у шлюпки, при цьому сама спочатку відмовлялася сідати туди, віддаючи своє місце. Пізніше Браун організувала в Нью-Йорку фонд допомоги пасажирам "Титаніка", які вижили.
У Массачусетсі зберуться нащадки радіоаматора Метта Тірні, який був одним з перших, хто отримав сигнал лиха від "Титаніка".
Катастрофа "Титаніка" стала легендарною і послужила основою для безлічі книг, кіно- і телефільмів.
Уламки Титаніка були виявлені американським дослідником Робертом Баллардом в 1985 р. на глибині в 3,75 тис. м недалеко від координат, зазначених екіпажем корабля в повідомленнях про лихо.
Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) в квітні 2012 р. присвоїла місцю аварії лайнера статус підводної культурної спадщини.
Британські вчені вважають, що аварії "Титаніка" можна було уникнути. На їхню думку, корабель можна було врятувати, якби після того, як екіпаж помітив айсберг, перший помічник капітана на 30 секунд раніше віддав наказ змінити курс корабля. Такі дані спростовують висновки офіційного розслідування 1912 р. Тоді було встановлено, що перший помічник капітана Мердок відхилився від курсу негайно, але не зміг уникнути зіткнення, тому що айсберг був помічений занадто пізно.
Професор Дональд Олсон з Техаського державного університету вважає, що катастрофа "Титаніка" могла бути викликана астрономічним явищем - зближенням Землі з Місяцем. Згідно з даними дослідження, очолюваного професором, 4 січня 1912 р. Місяць наблизився до Землі на максимальну за 1400 років відстань, що викликало сильні морські припливи і змусило айсберги біля берегів Канади дрейфувати на південь. Якраз за три місяці вони могли досягти того місця, де 14 квітня і затонув "Титанік", вважає Олсон.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас