Правило найменшого зла або монетарна політика по-європейськи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Правило найменшого зла або монетарна політика по-європейськи

Казна та Політика
715
Європейський центробанк (ЄЦБ) на тлі погіршення ситуації на ринку суверенного боргу периферійних країн єврозони стоїть перед непростим вибором: відновлювати проведення антикризових заходів, припинених в березні, або нічого не робити під натиском влади ФРН, що вказує регулятору на ризики інфляції.
У такій ситуації регулятор, керуючись правилом "найменшого зла", швидше за все, вибере відновлення купівлі державних облігацій проблемних країн єврозони на вторинному ринку, вважають опитані РИА Новости аналітики.
Проти боргу немає прийому?
Останнім часом ЄЦБ для підтримки на плаву фінансового сектора єврозони проводив трирічні безлімітні аукціони. В результаті двох таких заходів ситуація з ліквідністю значно покращилася - банки єврозони взяли у регулятора більше 1 трильйона євро.
Проте більшість аналітиків та економістів зазначають, що такі заходи носять лише тимчасовий, "місцевий" характер і не зможуть надати стійкого ефекту на економіку країн європейської периферії, докладають всіх зусиль до поки що малоефективної боротьби з борговою кризою.
Зокрема, як однин з доказів неефективності безлімітних аукціонів учасники ринку і економісти наводять зростання доходностей держоблігацій Італії та Іспанії, що спостерігався раніше на поточному тижні. Так, прибутковість за десятирічними бондами Мінфіну Іспанії в понеділок доросла до 5,99%, що близько до рівнів, при яких Греція, Ірландія і Португалія звернулися до міжнародних кредиторів в особі ЄС і МВФ по кредитну підтримку. При цьому на час - з кінця грудня, коли був проведений перший безлімітний трирічний аукціон, дії ЄЦБ дійсно допомогли заглушити проблеми боргового ринку, збивши тенденцію до зростання доходностей за середньо- і довгостроковими борговими зобов'язаннями Іспанії та Італії.
При цьому частина економістів зазначає, що ЄЦБ в даний час взагалі не має заходів, здатних радикально поліпшити ситуацію в єврозоні, адже глибинні причини полягають в дихотомії розвитку європейських країн.
"ЄЦБ може тільки частково виправити ситуацію і купити час, але немає у нього зброї, щоб реально виправити кризу, тому що криза багато в чому викликана дисбалансами в економіках єврозони. ЄЦБ не в змозі виправити конкурентоспроможність економіки тієї чи іншої країни. ЄЦБ не має можливості самостійно вирішити проблему Італії та Іспанії, але він багато робить, купуючи час, вливаючи ліквідність", - сказав РИА Новости старший економіст ING Філіп Лідент.
Добре забуте старе
Експерти ринку сходяться на думці, що загальноєвропейський фінрегулятор в ситуації, що склалася, вважатиме за краще не проводити третій безлімітний трирічний аукціон - ймовірність попадання коштів на ринки суверенного боргу периферії єврозони невелика.
"За відчуттями, купівля облігацій самим ЄЦБ у поточній ситуації буде краще (для зняття напруги з ринку держоблігацій - ред.). Перші безлімітні трирічні аукціони також мали тимчасовий ефект, але крім цього, значна частина коштів, отриманих банками на цих аукціонах, повернулася знову в ЄЦБ. Я не впевнений, що третій аукціон значно допоможе, тому що банки периферії вже взяли багато ліквідності. Сума (влитих в банківську систему єврозони трирічними аукціонами коштів - ред.) абсолютно достатня для теперішнього часу. У третьому аукціоні основна частина може повернутися до ЄЦБ, і немає гарантії, що більше ліквідності на ринку підштовхне до ще більшої купівлі суверенних бондів", - зазначає Лідент.
Погоджується з колегою і старший аналітик Raiffeisen Research Валентин Хофштеттер.
"Проведення ще одного довгого аукціону мені бачиться менш імовірним, ніж відновлення програми купівлі держпаперів. Ці аукціони так прямо не впливають на ринки боргу. Адже брати дешеві гроші і купувати бонди можна до нескінченності з урахуванням слабкої банківської системи. Потужність прийняття ризику у банківської системи Іспанії, наприклад, досить вичерпна. А ЄЦБ поки далекий від свого ліміту (прийняття ризику на баланс за суверенними бондами - ред.), звичайно, він близький, при цьому, до німецького політичного ліміту (щодо прийняття на себе тягаря проблем периферійних країн єврозони - ред.). Втім, для ринку суверенного боргу більш ефективне відновлення викупу суверенних бондів, ніж додаткові довгі аукціони", - сказав він РИА Новости.
ЄЦБ ввів купівлі держоблігацій країн єврозони на вторинному ринку з весни 2010 року на тлі розвитку боргової кризи в Греції. Регулятор купує борги країн для скорочення їх ринкової прибутковості і заспокоєння бірж. З квітня по серпень 2011 р. такі операції не проводились, однак у серпні ЄЦБ був змушений відновити їх через серйозне зростання доходностей за бондами Іспанії та Італії. ЄЦБ регулярно здійснював операції з серпня минулого року до лютого поточного року, звітуючи щотижня про обсяг викуплених за останні сім днів бондів. Регулятор в поточному році призупинив викуп суверенних облігацій напередодні проведення ним другого аукціону з кредитування банків єврозони на три роки, де їм у результаті було видано майже 530 мільярдів євро. Останні в поточному році угоди (на суму всього 27 мільйонів євро) ЄЦБ провів на тижні, що завершився 9 березня. До цього три тижні операції з купівлі держоблігацій не проводилися. Останній значний обсяг придбань бондів - на 2,243 мільярда євро, був здійснений ЄЦБ за тиждень, що завершився 20 січня.
"Програма з викупу облігацій, як ми бачили, мала ефект на прибутковості бондів Італії та Іспанії, але він завжди був короткостроковий, слабкий. Таким ефект завжди буде залишатися, поки сама програма буде залишатися лімітованою. Єдиний шлях до тривалого обмеження доходностей - це встановлення максимальної їх межі, за який ЄЦБ не буде їх пускати своїми покупками. Але це навряд чи відбудеться", - вважає Лідент.
У свою чергу, Хофштеттер зазначає, що сигналом для початку програми купівлі держоблігацій Італії та Іспанії для ЄЦБ стане зростання прибутковості за борговими зобов'язаннями цих країн до 7% річних.
"Я думаю, що ЄЦБ повернеться до купівель (суверенних бондів Італії та Іспанії - ред.), якщо побачить значно вищі прибутковості. За десятирічними облігаціями, мабуть, небезпечним сигналом буде наближення або перевищення 7% річних. Ось тоді ЄЦБ може зайнятися їх скороченням до 6% річних або навіть нижче. Тому, на мою думку, цей захід (викуп держоблігацій з ринку - ред.) не буде вжитий негайно", - вважає Хофштеттер.
При цьому є експерти, які припускають, що загальноєвропейський фінрегулятор може провести аукціон на більш короткий термін - два роки.
Водночас, аналітики сходяться на думці, що раді керуючих регулятора буде досить складно досягти консенсусу з питання нових заходів стимулювання економіки країн регіону єдиної європейської валюти - особливо в умовах потужної опозиції з боку влади найбільшої економіки регіону - Німеччини. Монетарна влада ФРН традиційно вказує на ризики прискорення інфляції в регіоні в результаті вливання додаткової ліквідності - як рамках безлімітних аукціонів, так і в рамках викупу держоблігацій з ринку.
Коли ти повернешся?
Економісти в один голос зазначають, що продовження стимулюючих заходів від ЄЦБ необхідне для виходу єврозони із затяжної боргової кризи. Про це свідчать "прориви" у вигляді різкого зростання доходностей держоблігацій Італії та Іспанії, що спостерігаються останнім часом і що призводять, в свою чергу, до масових і панічних розпродажів на фондових ринках, ситуація на яких відносно стабілізувалася за перші три місяці 2012 року.
Так, відомий інвестор Джордж Сорос у своїй статті в бізнес-виданні Financial Times, що побачила світ на цьому тижні, зазначає, що згортання підтримки банківській системі єврозони від ЄЦБ може призвести до "летального" результату для регіону єдиної європейської валюти.
За нові заходи стимулювання економіки висловився і член ради керуючих ЄЦБ Бенуа Кере (Benoit Coeure). У середу він буквально протестував ринок, припустивши, що ЄЦБ знову повернеться до викупу держоблігацій проблемних країн єврозони.
"(Умови на борговому ринку для Іспанії - ред.) поки не визначені. Чи піде ЄЦБ на інтервенцію? У нас є інструмент, програма викупу держоблігацій, який ми останнім часом не використовували, але він все ще існує", - сказав Кере.
Експерти в цілому позитивно оцінили таку вербальну інтервенцію.
"Я сподіваюся, що ринки заспокояться до того, як ЄЦБ захоче реально на них повернутися. Своєю заявою (про можливість відновити купівлі держоблігацій - ред.) регулятор створив свого роду захисну сітку, що охороняє ринок від бажання сильно рухати вгору прибутковості", - сказав Хофштеттер.
Анна Редькіна, Марія Князєва
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас