Туреччина не планує відмовлятися від іранської нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туреччина не планує відмовлятися від іранської нафти

Енергетика
140
Влада Туреччини не має наміру згортати енергетичні зв'язки з Іраном.
Про це заявив в Анкарі турецький міністр енергетики і природних ресурсів Танер Йилдиз, повідомляє ИТАР-ТАСС з посиланням на іранський англомовний телеканал Прес-ТБ.
Анкара продовжуватиме купувати нафту і природний газ у Ірану, незважаючи на введені Заходом санкції проти Тегерана, сказав Йилдиз. "Іран є одним з основних постачальників нафти в Туреччину, - підкреслив він. - Минулого року імпортована з Ірану нафта склала понад 50 відсотків від загального обсягу її закупівель. У нинішньому році цей показник буде не нижче 40 відсотків".
При цьому турецький міністр підкреслив, що деяке скорочення поставок нафти з Ірану не має ніякого зв'язку з санкціями західних країн стосовно Тегерана. Він також відкинув припущення, що Анкара пішла на такий крок під тиском США. За його словами, це пояснюється початком імпорту нафти з Лівії, що необхідно для нормалізації ситуації в цій країні. Виходячи з цього, зазначив Йилдиз, Турецька нафтопереробна корпорація підписала контракт на закупівлю 1 мільйона тонн нафти у Лівії.
США і ЄС ввели санкції проти Ірану в січні 2012 року, оскільки підозрюють Тегеран у спробі створити ядерну зброю. Санкції передбачають відмову від співпраці з іранськими банками, а також ембарго на імпорт нафти з Ірану з середини 2012 року. В Ірані, в свою чергу, завжди спростовували інформацію про розробку ядерної зброї, а у відповідь на санкції та майбутнє нафтове ембарго у лютому зупинили поставки вуглеводнів до Франції і Великобританії. Крім того, Іран активно шукає нових покупців на свою нафту, або веде переговори про збільшення поставок вже наявним споживачам.
Іран виробляє близько 3,5 мільйона барелів нафти на рік. Обсяг експорту іранської нафти сягає 2,5 мільйона барелів щорічно.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас