Україна вступила у клуб країн, які мають супер-низьку інфляцію (ВІДЕО) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна вступила у клуб країн, які мають супер-низьку інфляцію (ВІДЕО)

442
Національний банк може вдатися до чергової зміни відсоткових ставок. Про це в коментарі повідомив керівник Групи радників Голови Національного банку України Валерій Литвицький.
За його словами, цього року Нацбанк вже тричі змінював відсоткову ставку в бік пом'якшення, є підстави очікувати, що за результатами наради з монетарної політики правління може отримати рекомендацію вдатися до чергової зміни відсоткових ставок.
Для цього є фундаментальні підстави, зокрема, низький рівень інфляції.
"Це добра новина, що інфляція в Україні у вимірі до грудня не має прецедентів - вона дуже низька. Більше того, у березні ми вступили, якщо так можна сказати, у клуб країн, які мають супер-низьку інфляцію. В річному вимірі вона складає 1,9%. Це стандарти розвинутих країн. У нас немає ейфорії, ми розуміємо, що це треба ще втримати, на монетарній нараді розглядались ризики, інструменти впливу на той випадок, коли ситуація може зазнати впливу зовнішніх негативних чинників і т.п. Разом з тим, є очікування, що ми можемо вдатися до четвертого раунду зміни відсоткових ставок", - зауважив Литвицький.
Крім того, НБУ зобов'язаний законом підтримувати темпи економічного зростання, якщо це не суперечить основній меті - підтримці високої купівельної спроможності населення України, визначеній Конституцією.
"Ми схиляємось до того, що таке може відбутися. Після того, як у лютому намітився перелом на валютному ринку і НБУ розпочав активний період, пов'язаний з поповненням валютних резервів. У березні цей перелом закріпився. Вже зараз ми маємо поповнення резервів, і сальдо інтервенцій вже вдвічі перевищує показник березня. Цього року, особливо в березні, більш-менш рівномірно працюють всі канали руху грошей: і операції з цінними паперами, і рефінансування, і валютний канал працюють приблизно з однаковою інтенсивністю. Це означає, що наша давня мета диференціювати канали руху грошової пропозиції, посилити роль інших каналів, спонукає до того, щоб відсоткова політика користувалась підвищеною увагою. Тому ці зміни у відсоткових ставках - ще одне свідчення того, що ми міцно стоїмо на шляху посилення ролі відсоткової політики, зокрема, відсоткових ставок, у проведенні нашої грошово-кредитної політики, спрямованої на забезпечення високого тонусу гривні і забезпечення високих темпів зростання доходів нації, валового внутрішнього продукту в цілому", - наголосив Литвицький.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас