Європарламентарі мріють про осілий спосіб життя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європарламентарі мріють про осілий спосіб життя

382
Європейський парламент відомий не тільки тим, що це, мабуть, найбільший транснаціональний законодавчий орган в світі, а й тим, що у його депутатів декілька місць роботи: Страсбург, Брюссель і Люксембург (там знаходиться секретаріат Європарламенту).
Наприкінці березня депутати Європарламенту більшістю голосів ухвалили резолюцію з вимогою забезпечити їм одне місце роботи. Ця вимога найближчим часом має бути винесена на розгляд глав країн-членів Європейського Союзу. Самі депутати вирішити свою долю не можуть.
Всі - за одне місце роботи. Але де?
У тому, що Європейському парламенту необхідне одне місце роботи, сходяться всі депутати. "Неефективно їздити туди-сюди", - визнав діючий голова Європарламенту Мартін Шульц (Martin Schulz). Він пропонує зробити таким місцем Страсбург.
Але самі депутати, схоже, іншої думки. Згідно з дослідженням, проведеним на замовлення фракції лібералів на початку 2012 року, 91 відсоток парламентаріїв виступають за те, щоб перенести місце засідань в Брюссель, де вже розташовані інші найважливіші інститути ЄС.
Дослідження: зайвий мільярд за одне скликання
Автори дослідження підрахували, що додаткові витрати на постійні поїздки депутатів та їх помічників, трансфер документів і утримання двох штаб-квартир складають не менше 180 мільйонів євро щорічно. Виходить мільярд за роботу депутатів одного скликання. За даними секретаріату Європарламенту, тільки одна сесія, проведена в Брюсселі замість Страсбурга, заощадить у бюджеті ЄС понад 1,7 мільйона євро. Нарешті, переїзд в одне місто дозволив би скоротити 317 робочих місць.
Поділ на три місця роботи послаблює сам інститут Європарламенту, кажуть критики. "Політичне завдання цього органу - вести демократичний контроль над Радою ЄС та Єврокомісією. Але як здійснювати його, якщо вони знаходяться в Брюсселі, а депутати постійно відлучаються в Страсбург? Чиновники Єврокомісії ігнорують дебати в Страсбурзі під приводом того, що туди складно добиратися", - зазначив голландський депутат попереднього скликання Лоузевіс ван дер Лаан. Крім політичного збитку, нинішня ситуація завдає шкоди іміджу Європарламенту. Як можна встановлювати для всієї Європи правила захисту навколишнього середовища, а самим через переїзди викидати в атмосферу 19 тисяч тонн СО2, зауважують автори дослідження.
Громадянські ініціативи: парламент повинен засідати в Брюсселі
На сайті Oneseat.eu вже зібрано понад 1,2 мільйона підписів громадян ЄС за те, щоб керівництво Євросоюзу розглянуло питання про переїзд Європарламенту до Брюсселя. З 1 квітня 2012 р. жителі країн Євросоюзу за допомогою громадських кампаній - цивільних ініціатив - можуть впливати на владу. Ініціатор кампанії Oneseat.eu Сесілія Мальмстрем, яка зараз займає пост комісара ЄС з внутрішніх справ, обіцяє найближчим часом направити зібрані документи до Єврокомісії, яка може винести їх у вигляді законопроекту на розгляд Ради ЄС.
Цікаво, що аналогічна ініціатива на сайті One-city.eu, що закликає обрати єдиним місцем роботи Європарламенту Страсбург, змогла зібрати на сьогоднішній день лише трохи більше 7000 підписів.
Франція - проти
Проблема полягає в тому, що проти від’їзду Європарламенту зі Страсбурга категорично заперечує Франція. "Ми будемо захищати Страсбург всіма силами. Сподіваюся, що Європарламент з повагою поставиться до договорів ЄС", - заявив постійний представник Франції в Євросоюзі Філіп Етьєн. Дійсно, будь-яка зміна існуючого положення вимагає внесення змін до договорів ЄС, а для цього буде потрібне одноголосне рішення всіх країн-членів.
Мер Страсбурга Ролан Ріс запропонував припинити "риторичні суперечки" та остаточно перевести Європарламент в його місто. "Вибір Страсбурга пояснюється не тільки законом, а й, що важливіше, історією. Місто символізує франко-німецьке примирення", - сказав мер.
Готового рішення немає
Депутати Європарламенту все частіше говорять про те, що символічний сенс вибору Страсбурга застарів, і пропонують подумати про компенсацію для Франції на той випадок, якщо євродепутати покинуть місто. Найчастіше згадується можливість переведення в Страсбург одного з європейських університетів або створення нового; прозвучала і пропозиція проводити зустрічі Ради ЄС тільки в Страсбурзі. Але готового рішення поки ні в кого немає. Можливо, це змушує уряди країн-членів ЄС проявляти обережність. За те, щоб у Європарламенту було одне місце роботи, відкрито виступили лише уряди Нідерландів і Великобританії.
Поки євродепутатам вдалося домогтися лише половинчастої перемоги - в 2012 і 2013 роках об'єднати два регулярні пленарні засідання в Страсбурзі в одне і скоротити поїздки туди на один раз на рік. Одночасно, втім, скорочено і кількість пленарних засідань у Брюсселі.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас