Візовий режим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Візовий режим

2366
У списку найбільш проблемних для отримання як туристичної, так і довгострокової візи залишаються консульства Франції, Великобританії та Італії. Причому останнім часом випадки відмов для наших громадян навіть збільшилися і в деяких турагентствах досягають 10-15% від загальної кількості поданих документів.
Спробуй достукатися
У випадку з Францією це пояснюється нинішніми ворожими настроями в суспільстві проти мігрантів, які вже позначилися на державній політиці (чого варті хоча б погрози президента Ніколя Саркозі екстрадувати з країни болгарських циган). Італія в умовах економічної кризи і зростаючого безробіття бачить у кожному українцеві конкурента місцевому жителю в боротьбі за робочі місця. Англія ж посилює умови на хвилі боротьби з терористичними загрозами.
Формально правила подачі віз і вимоги до претендентів на їх отримання не змінилися (як і раніше, потрібні довідки з місця роботи, про наявність банківського рахунку, майна та ін.) Але навіть ідеальний пакет документів не гарантує отримання візи, а відмови найчастіше ніяк не мотивуються. У групі ризику традиційно молоді незаміжні дівчата, громадяни передпенсійного віку, ті, хто не може підтвердити наявність в Україні майна (квартира, авто, свій бізнес та ін.)
Страждають не тільки туристи, але й ті, хто придбав у перелічених країнах житло. У спеціалізованих компаніях згадують випадки, коли українці, котрі купили апартаменти в Італії, Англії чи у Франції і взагалі-то розраховують на дозвіл на проживання, по року і більше не могли оформити навіть довгострокових віз. Нерідко наявність на території держави нерухомості грає скоріше проти, ніж на користь претендента на візу. Наприклад, Болгарія, яка лояльно ставиться до звичайних туристів, з небажанням відкриває довгострокові візи українцям, які володіють там апартаментами. Минулого літа були прецеденти, коли їм замість запитуваної візи на три місяці відкривали всього місячний коридор, а тим, хто просив дозвіл на річне перебування в країні, дозволяли знаходитися там лише протягом курортного сезону.
Бізнесмени на підозрі
Деякі європейські консульства з підозрою ставляться і до українців, які намагаються легально закріпитися в їхній країні, відкривши фірму на її території. Теоретично наявність компанії дозволяє її власникові розраховувати на безпроблемне відкриття бізнес-візи. Але, як стверджує керівник агентства Job West (представництво міжнародної компанії "Мир Эмиграции" в Україні) Сергій Кривошеєв, на практиці це не так.
За його словами, відкриття фірми є найбільш дешевим способом виїхати за кордон. У Польщі, Чехії чи Литві реєстрація компанії буде коштувати не дорожче EUR3 тис., а щомісячне утримання - від EUR100 (аналог нашого єдиного податку). Тому в минулі роки саме таким способом в країни Східної Європи виїхали багато наших співвітчизників.
Зрозуміло, що ніякого бізнесу там вони не вели - навпаки, самі поповнювали ряди робітників-нелегалів. Тепер консульства перерахованих вище держав ставляться до "бізнесменів" більш ніж підозріло.
Особливо це стосується Чехії, яка свого часу більше за інших постраждала від нашестя псевдопідприємців. Власна фірма на її території є для претендента на візу швидше мінусом, ніж перевагою. Але будь-які сумніви у консулів відпадають, якщо кандидат покаже серйозність своїх намірів розвивати місцеву економіку: скажімо, документально підтвердить готовність вкласти від EUR100 тис., що дозволяє автоматично присвоїти йому статус інвестора
Вимушена гостинність
Традиційно найбільш лояльними до українських туристів залишаються східноєвропейські країни (Польща, Угорщина, Румунія та ін.) Відмови за цими напрямками, які фіксують в наших агентствах, не перевищують 1-2% від загальної кількості поданих документів і, як правило, мають об'єктивні причини (маленька зарплата, відсутність банківського рахунку, квартири та ін.)
Останнім часом список доброзичливих консульств розширився - окремі країни стали більш гостинними на хвилі економічної кризи. Директор компанії "Наталі Турс" Олексій Корнєєв розповідає, що стало набагато менше відмов в іспанському консульстві, яке раніше вважалося одним із найсуворіших. "За підсумками минулого року відмови у видачі віз у нас склали всього соту частину", - говорить він. Пом'якшення візової політики виявилося для самих іспанців вигідним. "Ми змогли зробити цей напрямок масовим і відправити туди 15 тис. туристів", - відзначає Олексій Корнєєв.
Країна стала більш лояльною і до охочих осісти там надовго. Влітку минулого року Іспанія знизила вимоги до покупців місцевого житла. Раніше на довгострокові візи і дозвіл на проживання могли претендувати ті, хто, крім нерухомості, мав дохід EUR75 тис. на рік на кожного члена сім'ї. Тепер планку знизили до EUR25 тис. Стандартизована і сама процедура видачі мультивіз.
До недавнього часу критерії відбору претендентів суттєво залежали від їх громадянства. Приміром, якщо англійському пенсіонеру з доходом EUR800 на місяць візу відкривали без проблем, то українцю з аналогічними "стартовими умовами" відмовляли. Тепер же подібної дискримінації немає. З минулого року істотно пом'якшила умови отримання туристичних віз і Греція. Якщо раніше була потрібна виписка з банківського рахунку з розрахунку EUR500 на людину на тиждень, то минулого літа візи відкривали навіть сім'ям, які змогли підтвердити наявність лише EUR1000 на трьох. У міру посилення кризи в цій країні змінюється і ставлення до іноземців, які претендують на довгострокове перебування. Грецький уряд обговорює можливість надання дозволу на проживання інвесторам, готовим вкладати кошти в розвиток туризму
Переглянути ставлення до мігрантів з грошима збираються навіть традиційно важкодоступні для наших громадян Сполучені Штати. У Сенаті з'явився законопроект, що пропонує спростити відкриття віз покупцям житла вартістю від $500 тис. За ці гроші можна купити два котеджі, один з яких влада обіцяє дозволити здавати в оренду. Але якщо іноземець захоче продати апартаменти, він автоматично втратить візові привілеї. За рахунок цих заходів американські законодавці хочуть підбадьорити місцевий ринок житла і знизити динаміку падіння цін, що склала в 2011 році 12%. Якщо документ ухвалять, США знову стануть більш ніж привабливим міграційним напрямком для українців з грошима.
Тетяна Гармаш
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас