Коли настане час "золотої лихоманки"? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли настане час "золотої лихоманки"?

Банківські метали
1486
Незважаючи на те, що золото вже не є платіжним засобом, воно до цих пір залишається в центрі уваги інвесторів. Істотне зміцнення золота на світовому ринку почалося з 2001 року, коли похитнулися позиції долара через теракт в США 11 вересня того ж року. Частка американського долара у світових золотовалютних резервах з того моменту почала знижуватися, а золото, навпаки, почало демонструвати впевнене зростання. Таким чином, жовтий метал став одним з найкращих активів для інвестування за останній час. Середній річний приріст вартості золота за останні 10 років склав 27,57%. Однак вкладати в дорогоцінний метал найближчим часом не варто через зростання курсу долара США, що почалося. Сприятливим періодом для таких вкладень може стати кінець квітня - літо поточного року, коли прискоряться темпи зростання світової промисловості, а ФРС США, ймовірно, все-таки зробить натяк про необхідність додаткового третього етапу стимулювання американської економіки.
Причини падіння цін на золото
Золото на світовому ринку з кінця лютого 2012 р. подешевшало на 9% до 1 624 доларів за тройську унцію. В Україні за цей період вартість 1-го грама готівкового золота знизилася на 6,6% до 479,18 гривні. Різке падіння ціни золота почалося 29 лютого 2012 року. Буквально за один день воно подешевшало на 5% з 1783 доларів за унцію до 1694 доларів за унцію. Основною причиною такої ситуації на ринку стали коментарі голови ФРС США Бена Бернанке про те, що економічне зростання поки не є стійким, а високі ціни на нафту можуть мати сповільнювальний вплив. Тим не менш, регулятор не має наміру починати повномасштабну третю програму економічного стимулювання. Світові фінансові ринки різко відреагували на цю заяву, що призвело до зростання долара США відносно більшості валют і зниження товарно-сировинних активів. А особливо значним падінням відзначилося золото.
Подальша хвиля зниження вартості золота припала на 12-14 березня 2012 року, що було пов'язано з рішенням ФРС США щодо відсоткової ставки. Цього разу американський регулятор підтвердив свою позицію в тому, що для початку третього етапу кількісного пом'якшення підстав немає.
Істотний тиск на ринок чинив і страйк торговців в Індії, найбільшому у світі імпортері золота. Введені урядом країни імпортні мита на золото в розмірі 4% привели до відмови купувати імпортний метал.
Кінець березня пройшов для світового ринку золота в дещо більш позитивному ключі. Цьому сприяла позитивна макроекономічна статистика зі США і єврозони.
Як довго триватиме ця тенденція?
Тиск на золото в квітні може зберегтися. Для цього є кілька причин. По-перше, після певної стабілізації боргового ринку в єврозоні на тлі вирішення грецького питання, знову стала зростати прибутковість єврооблігацій Іспанії. Це говорить про те, що інвестори не вірять у дієвість заходів ЄЦБ, і вимагають заходів щодо подальшого скорочення дефіциту бюджету в даній країні. По-друге, виходить позитивна статистика зі США, яка ще раз підтверджує, що очікувати третього етапу стимулювання американської економіки не варто.
Разом з тим, ймовірне завершення найближчим часом страйку торговців золотом в Індії знову відкриє дорогу для збільшення імпорту і попиту. А опубліковані 6 квітня негативні дані щодо ринку праці в США за березень знову можуть викликати побоювання інвесторів щодо "непотрібності" програми QE3, що також буде підтримувати золото в ціні.
Золоті злитки, монети - купувати чи подавати?
Найближчий час не є найкращим для купівлі золотих злитків та інвестиційних монет, так як золото ще може подешевшати. Необхідно дочекатися нової порції макроекономічної статистики, яка підтвердить або спростує необхідність третього кількісного пом'якшення в США, а також реакції ринку на завершення страйку в Індії.
Інвестиційний попит на золото у світі залишається досить високим. Центральні банки та інвестиційні фонди продовжують цікавитися цим активом. Зниження попиту має місце лише в промисловому секторі, що пов'язано з уповільненням економічного зростання, в тому числі, в Індії.
Наприкінці квітня золото може відновити зростання, що дасть можливість для вкладень з прибутком в короткостроковій перспективі. Якщо говорити про придбання дорогоцінного металу на більш тривалу перспективу, то найкращим періодом стане літо поточного року, коли боргова криза в єврозоні поступово почне "сходити нанівець", а світова промисловість буде демонструвати ознаки відновлення.
Микола Івченко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас