Коли і як вкладники Ощадбанку СРСР отримають свою "тисячу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли і як вкладники Ощадбанку СРСР отримають свою "тисячу"

9429
З 2 квітня в Україні проводиться так звана актуалізація даних вкладників Ощадбанку колишнього СРСР. Ця процедура передбачена для тих громадян, які в 2008 році не отримали компенсацій у межах проіндексованих заощаджень (але не більше 1000 гривень на одного вкладника, або "Юлиної тисячі", як прозвали ці гроші в народі). Ще однією умовою для отримання тепер уже "Вітіної тисячі" є проходження відповідної реєстрації та своєчасне (до 1 січня 2012 року) включення до Реєстру вкладників.
Як сказали "Дню" в прес-службі Ощадбанку, людей, які зареєструвалися на "Юлину тисячу", в Україні приблизно шість мільйонів. І за перший тиждень після початку етапу актуалізації в банк уже встигли звернутися більше 500 тисяч українців. Чи відчули вони себе після цього більш щасливими?
Це не таке вже просте питання. 6 квітня в Україні були оприлюднені дані опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології. Воно, зокрема, показало, що рівень щастя українці пов'язують з фінансовим становищем - чим краща фінансова ситуація, тим більш щасливими почуваються громадяни. "Серед тих, кому не вистачає грошей на їжу (бідні), щасливі тільки 10%, а серед тих, хто може дозволити собі купити майже все (рівень доходу вище середнього), - 34%", - зазначали автори дослідження.
На жаль, у ці дні в деяких українських ЗМІ з'явилися повідомлення, що внесли певне сум'яття в голови, де вже ворушилися і, можливо, множилися "Вітіні гривні". Але, як сказали "Дню" в Ощадбанку, ніхто актуалізацію не призупиняв, просто журналістка сплутала поняття реєстрації та актуалізації. Всі раніше зареєстровані, а тепер - "актуалізовані" вкладники, як сказали в прес-службі банку, до кінця року отримають свою компенсацію (до 1000 грн). "А тих вкладників, які ще жодного разу не приходили в банк для реєстрації і тому не отримали раніше свою тисячу гривень, ми почнемо включати до реєстру та актуалізувати у вересні, - сказали в Ощадбанку і з жалем додали: - Але вони вже не можуть отримати компенсацію в цьому році. Вони можуть прийти, спокійно зареєструватися і розраховувати на отримання в... але це вже не від нас залежить".
Тим часом на сайті Ощадбанку можна ознайомитися з порядком отримання інформації про актуалізацію, визначеним за принципом "старикам у нас пошана". Тим, кому на 1 січня 2012 року виповнилося 80 і більше років, Ощадбанк буде повідомляти про місце і час рандеву для розповіді про умови актуалізації з 2 по 20 квітня; 70 - 79-річним - з 21 квітня по 20 травня, 60 - 69 - річним - з 21 травня по 20 червня. "Молодь" 50 - 59 років в Ощадбанку чекають з 21 червня по 20 липня, а 50-річних і інших "підлітків" - з 21 липня цього року. Здавалося б, тут все правильно і справедливо, але мова-то йде навіть не про актуалізацію, а лише про інформацію про її умови. Чи не занадто складний задум? Виявляється, як сповіщає все той же сайт, для визначення часу та адреси установи, де буде проходити актуалізація, вкладникові необхідно заповнити спеціальну форму на сайті або зателефонувати на гарячу лінію, що працює з 2 квітня без вихідних, з 9 до 18 години. Там йому розкажуть про необхідні для актуалізації документи, а згодом запросять до банку.
Компенсаційні виплати планується почати вже в червні, і в Ощадбанку запевняють, що його фахівці зроблять все необхідне для належного обслуговування громадян. Правда, їх тут же дещо загадково попереджають, що порядок актуалізації не впливає на порядок виплат. Як пояснила "Дню" прес-секретар Ощадбанку Ярослава Титова, після першого ж відвідування банку вкладнику повідомлять про день, на який призначена виплата (якщо ця дата йому незручна, він може назвати свою).
Здавалося б, все продумано до дрібниць. На сайті знаходимо навіть опитування, автори якого просять повідомити, чи всі отримають у 2012 році обіцяну компенсацію. Прогноз у читачів вийшов такий. Тільки 17,6% вважає, що виплатять всім, хто встиг зареєструватися в 2008 році. 12,4% вважає, що виплатять тільки тим, кому більше 70 - 80 років (вважають, що виплати будуть здійснюватися в тому ж порядку, що й актуалізація), 1,2% робить ставку на 60-річних, 4% - на 50-річних. Більше чверті респондентів впевнені, що виплатять тільки тим, хто встигне раніше актуалізувати дані (отже, в чергах доведеться пускати в хід лікті. - Авт.).
Правда, ніхто не засумнівався в тому, що за внесками Ощадбанку СРСР будуть взагалі виплачувати компенсацію. І це на сьогоднішній день поки є дуже важливим і чи не головним досягненням влади. Тому що нікому ще в нашій країні не відомо, чи будуть і коли повертати заощадження старшого покоління не іменними тисячами, а повністю.
Віталій Княжицький
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас