Збільшення доходів держбюджету на 33 млрд грн є ризикованим - Експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Збільшення доходів держбюджету на 33 млрд грн є ризикованим - Експерт

392
Збільшення доходів держбюджету є ризикованим і призведе до перерозподільчих процесів в українській економіці. Таку думку в коментарі FINANCE.UA висловив директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.
За його словами, держава буде збирати кошти скрізь, де вона тільки може. І таким чином значна частина коштів піде на споживання, тому що все, що пов'язано із соціальним захистом - це безпосередньо споживання. Це в свою чергу створить проблеми для реалізації інвестиційних програм в приватному секторі.
"Ми знову маємо ту проблему, з якою стикалися протягом багатьох років. Ми змінюємо параметри соціальних виплат, не змінюючи саму систему. Цим ми закладаємо нові складнощі в плані реформування цієї системи. Адже одна ситуація, коли ми змінюємо систему соціального захисту в старих межах і виплатах. Зовсім інша ситуація, коли ми спочатку збільшуємо ці виплати, потім будемо змінювати систему, але це означатиме щонайменше перегляд формул самих виплат і, звичайно, зменшення виплат для окремих категорій населення", - відзначив Бураковський.
Також експерт наголосив, що таке рішення викличе додаткові запитання з боку Міжнародного валютного фонду.
"Якщо ми дійсно хочемо відновити співробітництво з МВФ, то потрібно буде дуже гарно пояснювати, що сьогодні відбувається в сфері державних фінансів. Адже сфера державних фінансів вважається такою, яка може породжувати кризові явища. Це можна спостерігати на прикладі Греції та інших країн. Тому зрозуміло, що для МВФ ситуація з державними фінансами - проблема аналізу номер один і оцінювання можливості співпраці між МВФ та Україною буде реалізовуватись виключно через оцінку української сфери державних фінансів", - зазначив Бураковський.
Нагадаємо, сьогодні, 13 квітня, Верховна Рада збільшила доходи державного бюджету на 2012 рік на 33,346 млрд гривень до 366,167 млрд гривень, а видатки - на 33,346 млрд гривень до 391,356 млрд гривень. За ухвалення законопроекту № 10317, запропонованого Кабінетом Міністрів, в цілому проголосував 271 депутат за мінімально необхідних 226.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас