Кабмін знизив планку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін знизив планку

Аграрний ринок
505
Кабмін прийняв постанову №290, якою затвердив квоту "А" на поставку цукру вітчизняного ринку в 2012-2013 маркетинговому році. Згідно з документом, виробники цукру повинні відвантажити внутрішнім споживачам на 1,5% менше білого піску, ніж в минулому сезоні, - 1,833 млн. т. Експерти вважають, що до такого висновку уряд привела статистика щодо споживання цукру в Україні.
За даними Українського клубу аграрного бізнесу, споживання продукту істотно знизилося в 2008-2009 рр. - з 2,3 млн. т до 1,85 млн. т і відтоді не піднімалося вище цієї позначки. Наприклад, в 2010-2011 рр. воно склало 1,8 млн. т, а квота "А" на цей період була дещо завищена - 1,84 млн. т, що стало приводом для великих виробників говорити про скасування внутрішнього квотування поставок цукру, щоб на ринку не накопичувався надлишок товару.
Як бачимо, Кабмін частково погодився з необ'єктивністю власних цифр і переглянув їх в бік зниження, хоча переробники буряків котрий рік очікують скасування регулювання поставок. Зокрема, на цьому наполягали в компанії "Укррос" ще в 2010 р. Але уряд продовжує давати свою оцінку внутрішнього виробництва цукру, що серйозно сковує учасників ринку, оскільки цукор - переважно внутрішній продукт, його експорт поки не є показовим, і, відповідно, чим більше буде відрізнятися розмір квоти від реального споживання, тим меншими будуть ціни на цукор, в чому дуже не зацікавлені його виробники. Поки ж регулювання виробництва цукру має функцію орієнтира для виробників буряків. Так, від розміру квоти залежать плани сільгоспвиробників з посіву культури. І поява документа в період сівби - непрощенна помилка Кабміну.
"Постанова дещо припізнилася. Виробники буряку вже в січні повинні знати, на який обсяг цукру розраховує уряд, щоб будувати плани щодо посіву буряку", - розповідає гендиректор профільної асоціації "Укрцукор" Микола Ярчук. За його словами, квота в обсязі 1,833 млн. т каже виробникам, що площі під буряк не повинні бути менше 400-450 тис. га. "В цьому випадку ми можемо розраховувати на виробництво цукру на рівні встановленої квоти", - уточнює гендиректор.
Виходить, що планована площа на 144-104 тис. га менше площі сівби буряків в сезоні 2010-2011, яка становила 544 тис. га. Це дозволяє робити висновок про те, що в цьому сезоні нас навряд чи буде профіцит цукру, як це було в минулому маркетинговому році.
Тим часом більшість переробників буряку не можуть відбити витрати на цукроваріння в 2010-2011 рр. Так, за словами пана Ярчука, закупівельні ціни на цукор, EXW досі демонструють депресивну стабільність. На підприємствах вони коливаються в межах 5100-5400 грн. за тонну, максимум - 5900 грн. за тонну при середній собівартості виробництва цукру на рівні 6500-7500 грн. за тонну. Очевидно, до настання сезону консервування, коли попит на білий пісок зросте, приблизно в травні, цінова динаміка навряд чи зміниться.
Створити інші передумови для зростання цін на цукор виробники поки не зуміли. Істотно посприяв би цьому експорт продукту, але він все ще залишається незначним, хоча динаміка поставок зросла, каже Микола Ярчук.
"В даний час надіслано за кордон близько 30 тис. т цукру (1,3% від загального виробництва продукту. - Авт.). Поставки здійснювалися в країни ближнього зарубіжжя, переважно в Казахстан, Туркменістан, Киргизстан", - повідомив "і" гендиректор "Укрцукру".
Знизивши планку щодо поставок цукру на внутрішній ринок, Кабмін підвищив мінімальні ціни на цукор в сезоні 2012-2013. Так, в новому маркетинговому році вони перевищать аналогічні ціни цього року на 15,9% і становитимуть 4925,14 грн. за тонну без ПДВ проти 4250 грн. без ПДВ. Ціна на цукровий буряк залишається практично без змін - 339,85 грн. за тонну без ПДВ. Підвищення мінімальних цін говорить про те, що в уряді також очікують стабілізації на ринку цукру в новому сезоні і зростання вартості продукту - відповідно.
В "Укрцукрі" поки не змогли оцінити, наскільки об'єктивними можуть бути ці мінімальні ціни і як вони вплинуть на ринок, оскільки сівба буряків ще продовжується і перспективи врожаю поки не натільки точні, щоб робити такі прогнози. Так, в даний час буряком засіяно всього близько 150 тис. га, що вказує на відставання.
"Минулого року до цього часу посівні площі під буряк склали понад 200 тис. га. Значить, ми вже відстаємо. Підганяють і терміни. До 1 травня весь буряк має бути посіяний, бо пізніша висадка не дозволяє розраховувати на хороший урожай. Таким чином, у нас всього два тижні, щоб завершити сівбу буряків", - розповідає "і" заступник гендиректора асоціації "Укрцукор" Петро Борисюк.
Цей сезон має ще одну особливість. Частка посівів буряку з боку великих агрохолдингів в загальній структурі сівби культури продовжує неухильно зростати. Так, в "Укрцукрі" очікують, що з 400-450 тис. га великі компанії засіють не менше 300 тис. га, а це вже свідчить про те, що їх частка у виробництві цукрової сировини досягне 70-75%. І контролювати ринок буде перша четвірка компаній: "Астарта", "Мрія", "Укррос" (через компанію "Кернел"), Ukrlandfarming ("Дакор") та інші.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас