Тиснуть на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тиснуть на газ

481
Виконавчий директор "ТНК-ВР Менеджмент" Герман Хан заявив, що компанія подала заявку на розробку Юзівського родовища сланцевого газу. "Ми вважаємо Україну в цьому відношенні досить цікавим ринком, а проект розробки Юзівського родовища - перспективним", - сказав Хан. Брати участь в конкурсі буде спеціально створений в Україні підрозділ - "ТНК-ВР Розвідка та Видобуток. Україна". За словами Германа Хана, у української влади поки немає розуміння необхідності розвивати вітчизняну нафтопереробку, але є прагнення наростити видобуток газу, що дозволяє сподіватися на успішну реалізацію проекту. Нагадаємо, що компанія призупинила роботу свого Лисичанського НПЗ через збитковість.
Юзівська (Донецька і Харківська області) та Олесько (Львівська область) вуглеводневі площі містять запаси газу в щільних шарах пісковику. За даними Державної служби геології і надр, на Юзівському родовищі можна видобувати 8-10 млрд кубометрів газу протягом 10 років. На Олеському родовищі - 2-3 млрд кубометрів газу протягом того ж терміну. Заявки на участь в конкурсах на укладення угод про розподіл продукції по вуглеводневих площах подали сім компаній, в числі яких Shell (імена інших не розголошуються).
ТНК-ВР має досвід видобутку і продажу газу в Росії, де щорічно видобуває 17 млрд кубометрів палива. Раніше старший віце-президент з виробництва і технологій ТНК-ВР Френсіс Соммер заявив, що компанія готова вкласти $7 млрд протягом 30 років у видобуток нетрадиційного газу в Україні. Наприкінці березня президент "ВР Росія" Джеремі Хак направив першому віце-прем'єру Валерію Хорошковському лист, в якому повідомив, що компанія в своєму розпорядженні має всі необхідні технології для видобутку сланцевого газу на складних родовищах, аналогічних українським, зокрема на родовищах Jonah і Wamsutter в США. "Як власник 50% акцій ТНК-ВР, ВР ділиться своїми позитивними результатами застосування технологій і виробничим досвідом. Існують рамкові договори на надання послуг між ВР і ТНК-ВР для полегшення обміну технологіями", - пояснив у листі Хак. Нагадаємо, що ВР є найбільшим добувачем газу з нетрадиційних джерел у світі, щорічно добуваючи 30 млрд кубометрів.
Аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко зазначає, що конкурс на розробку Юзівського родовища стане наймасштабнішим продажем права на укладення угоди про розподіл продукції за останній час. "Зазвичай в таких конкурсах беруть участь 3-4 компанії, не більше. Наявність семи претендентів - це взагалі-то безпрецедентне число, особливо з урахуванням того, що проекти з видобутку сланцевого газу для України високо ризиковані", - вважає головний інвестстратег фінансової групи БКС Максим Шеїн. На думку Сіренка, інтерес такої значної кількості компаній пояснюється високими цінами на природний газ в Україні. "Газові контракти 2009 року, після укладення яких різко зросли ціни на газ, зробили український ринок цікавим для інвестицій, що в кінцевому рахунку дозволить по-справжньому збільшити видобуток і дійсно скоротить поставки палива з Росії", - говорить експерт.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас