Експертна рада: Кому допоможе новий КПК? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експертна рада: Кому допоможе новий КПК?

3915
Прийняття нового Кримінального процесуального кодексу в Україні є однією з основних вимог Ради Європи протягом останніх років. Сьогодні вночі документ був прийнятий Верховною Радою. Що зміниться після цього для громадян і чи отримають вони захист своїх прав за євростандартами, Мінпром дізнався за допомогою експертів.
Заступник голови комітету ВР з питань правосуддя Валерій Бондик зазначив, що глибоко переконаний в необхідності прийняття нового КПК. "Попередній, прийнятий ще в 1960 році, фіксував суспільні відносини епохи розвиненого соціалізму. Тому його в будь-якому випадку треба міняти, це моє глибоке переконання, тут дискусії недоречні", - сказав він.
Бондик також зазначив, що надалі в новий КПК можуть вноситися зміни для доопрацювання. "Межі досконалості немає, покращувати документ завжди можна після дискусії", - сказав заступник голови комітету ВР. Він висловив думку, що прийняття нового КПК дозволить зняти і одне з гострих питань у діалозі України і Ради Європи. "Про те, щоб наблизити процесуальні норми до європейських стандартів, мова йшла вже давно, але два попередні президенти так і не змогли цього домогтися. Зараз ми маємо висновок РЄ про адекватність нашого варіанту КПК вимогам Європи", - сказав Бондик.
Заступник голови комітету ВР вважає, що новий КПК зможе підвищити правову захищеність громадян. "У ньому є дуже багато новацій, наприклад домашній арешт і звільнення під заставу. Це дозволить уникнути утримання під вартою при розслідуванні нетяжких злочинів. Це гуманізація законодавства, створення рівних умов для звинувачення і захисту", - зазначив він.
Бондик припустив, що система правоохоронних органів зможе швидко адаптуватися до роботи в умовах нового КПК. "Якщо водій вміє водити автомобіль, то він поїде, на який його не посади. Нагадаю, що раніше забрали розслідування частини справ у прокуратури і передали в міліцію. Було багато дискусій, побоювань, але МВС впоралося", - сказав він.
Перший заступник голови комітету ВР із забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Олійник уточнив, що новий КПК на 99,99% відповідає європейським стандартам розслідування кримінальних справ. За його словами, після набрання чинності нового Кодексу очікується, що приблизно на 2/3 зменшиться кількість ув'язнених в СІЗО. "Це дозволить поліпшити умови утримання для інших", - пояснив він і уточнив, що новий КПК передбачає утримання під вартою тільки за вчинення тяжких злочинів проти особи, а також економічних злочинів, які спричинили тяжкі наслідки.
Крім того, зазначив Олійник, у КПК закріплюється граничний термін, протягом якого обвинувачені можуть перебувати під вартою після закінчення попереднього слідства: не більше 6 місяців і не більше 1 року у разі тяжких злочинів. "Тобто не буде більше ситуації, коли люди можуть роками сидіти в СІЗО без вироку суду, фактично невинні, тому що тільки суд може визнати їх винними", - пояснив перший заступник голови комітету ВР.
Він також зазначив, що правова захищеність громадян поліпшиться завдяки деяким новаціям. Так, якщо зараз людина звертається із заявою до правоохоронних органів, вимагаючи визнати її потерпілою, відповідне рішення приймає слідчий своєю постановою.
"Це нерідко призводить до конфліктних ситуацій. А в новому КПК ми прописали, що якщо людина звернулася з заявою, вона вважається потерпілою. І якщо слідчий вважає інакше, він повинен довести це в суді. Громадянин нічого не повинен доводити", - підкреслив Олійник.
Також він повідомив, що новий КПК виключає можливість направлення кримінальної справи на додаткове розслідування в разі, якщо суд вважає недостатніми зібрані докази винності. "Тобто більше не буде футболу, коли слідчий і суддя одне одному справу по кілька разів направляють. Є або обвинувальний, або виправдувальний вирок", - пояснив перший заступник голови комітету ВР. За його словами, покращиться і становище підприємців, які нерідко скаржилися на свавілля з боку правоохоронних органів. Раніше рішення про проведення обшуку в офісі приймалося слідчими органами і прокуратурою, тепер для цього необхідна санкція суду - так само, як і для обшуку в квартирі.
"При цьому слідчий і прокурор повинні чітко обґрунтувати, з якою метою необхідний обшук, і вказати, що саме там хочуть знайти. Не буде більше такого підходу: ми там пошукаємо і що-небудь знайдемо. Не буде підходу, коли дочиста вигрібаються в офісі вся документація і комп'ютери - проводиться вилучення тільки того, що зазначено в постанові суду. Тому правова захищеність безумовно покращиться", - сказав Олійник.
Представник міжнародного консалтингового союзу адвокатів "Закон і право" Вадим Боржковський вважає прийняття нового КПК великим кроком вперед в юридичній практиці. "Документом забирається частина повноважень у прокуратури і одночасно підвищується роль адвокатів, вони отримують більше прав у кримінальному процесі, в тому числі на збір необхідної для захисту інформації", - сказав він.
Боржковський позитивно оцінив запровадження норм про домашній арешт і звільнення під заставу до прийняття судом остаточного рішення про запобіжний захід. Крім того, адвокат вважає позитивним введення інституту присяжних відповідно до європейської та американської практики. "Це дозволить підвищити об'єктивність розгляду справ, адже у присяжних може бути інша думка, ніж у судді, це дасть незаангажованість", - вважає Боржковський.
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас