Арсену Авакову дозволили пожити як вдома — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Арсену Авакову дозволили пожити як вдома

Кримінал
443
Засідання Апеляційного суду Риму, що обрав запобіжний захід Арсену Авакову, відбулося 10 квітня, однак про його результати стало відомо тільки вчора. За версією української влади, пан Аваков був звільнений з-під варти, але залишений під домашнім арештом. У процесі суду захист наполягав на повному звільненні затриманого, а звинувачення - на домашньому арешті. Тексту рішення на сайті суду вчора оприлюднено не було.
Нагадаємо, пан Аваков був затриманий поліцією італійського міста Фрозіноне під час перевірки документів. Прокуратура Харківської області підозрює його в причетності до незаконної передачі однією з приватних фірм 55 га державних земель вартістю понад 5,5 млн грн, у зв'язку з чим 31 січня екс-губернатор був оголошений в міжнародний розшук.
Відразу ж після затримання Авакова його політичні соратники з партії "Батьківщина" направили лист генеральному секретарю Інтерполу і уряду Італії з проханням "врахувати очевидну політичну вмотивованість кримінального переслідування Арсена Авакова і звільнити його".
У Генеральній прокуратурі (ГПУ) повідомили, що про рішення суду дізналися в телефонній розмові зі співробітниками посольства України в Римі. "Арсена Авакова звільнили з-під варти і перевели під домашній арешт, як і просив італійський прокурор. Йому виділили певну адресу, квартиру, де він повинен перебувати до рішення суду щодо його екстрадиції", - заявив керівник прес-служби Генпрокуратури Юрій Бойченко.
За його словами, в ГПУ не побоюються, що Аваков може сховатися від слідства. "Це не наша проблема, це проблема Інтерполу та органів, на які покладено ці функції. Звичайно, ми налаштовані на те, щоб успішно завершився процес його передачі українським правоохоронним органам, і чекаємо його в Україні, щоб завершити розслідування і передати справу до суду" , - сказав Бойченко. Він також додав, що пакет необхідних для екстрадиції Арсена Авакова документів був переданий по дипломатичних каналах в міністерство юстиції Італії, про що Генпрокуратура отримала відповідне повідомлення 4 квітня.
Варто зазначити, що рішення Апеляційного суду Риму можна вважати лояльним стосовно Арсена Авакова. Так, наприклад, колишній міністр економіки в уряді Юлії Тимошенко Богдан Данилишин, який також перебував у міжнародному розшуку і був затриманий в Празі в жовтні 2010 року, утримувався у в'язниці до рішення міністерства внутрішніх справ Чехії про надання йому політичного притулку. В цілому він провів у в'язниці попереднього утримання в Празі три місяці.
Італійський адвокат пана Авакова Коррадо Олів'єро спростував заяви ГПУ. Його слова переказав голова Християнського товариства українців в Італії Олесь Городецький: "Пан Олів'єро заявляє, що ніяких обмежень в переміщеннях по країні Арсену Авакову суд не встановлював".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас