Експерт: Населення збільшує депозити в гривнях, бо більше їй довіряє — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Населення збільшує депозити в гривнях, бо більше їй довіряє

Кредит&Депозит
3836
Економічний експерт Олег Устенко вважає зниження як валютного кредитування, так і залучення валютних депозитів сигналом того, що населення України більше довіряє національній валюті і в плані курсової стійкості, і в плані зниження рівня очікування інфляції. Таку думку він висловив в ексклюзивному коментарі УНН.
"Якщо говорити взагалі про дедоларизацію, це позитивний момент, тому що чим більше розрахунків проводиться всередині держави в національній валюті, тим стабільнішою є економіка країни. Також це є показником довіри з боку населення до політики Національного банку країни", - зазначив співрозмовник агентства.
За словами О.Устенка, з іншого боку не все так однозначно в Україні, тому що Нацбанк веде дуже жорстку політику щодо обмежень, пов'язаних з можливістю купівлі іноземної валюти. "І з цієї точки зору, цілком логічно, що якщо є складнощі з придбанням валюти в населення, то населення, швидше за все, буде і далі тримати свої заощадження в гривні, не конвертуючи її в таких обсягах, в яких вона конвертувала б в іноземну валюту, як раніше, шість місяців тому", - зазначив він.
Експерт також припустив, що населення активно збільшує депозити в гривні, тому що вони є більш привабливими. "Передусім, там високі ставки, кращі умови. Теж правда, якщо думати про Нацбанк, його політику, населення та їхні депозитні рахунки, це може бути також свідченням того, що впевненість населення в плані курсової стійкості збільшилася. В іншому випадку, якби не було такої впевненості, ми б з вами спостерігали активне зростання депозитів доларових, а не гривневих. А це б означало, що з'явилося більше впевненості в стабільності обмінного курсу", - підкреслив він.
Крім того, Устенко зазначив, що якби був високий рівень інфляції, ми б теж з вами, швидше за все, спостерігали перетік депозитів з гривні в долар, а ми бачимо навпаки. "Це може бути свідченням того, що інфляційні очікування населення теж знизилися", - резюмував експерт.
Нагадаємо, дані НБУ говорять, що банки стали активно знижувати як валютне кредитування, так і залучення валютних депозитів з метою зниження валютних ризиків та зменшення доларизації економіки. Таку динаміку банкіри пояснюють наслідком заходів з дедоларизації економіки, які поступово впроваджуються НБУ.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас