Більшість злочинів у бюджетній сфері пов'язані з держзакупівлями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Більшість злочинів у бюджетній сфері пов'язані з держзакупівлями

Казна та Політика
236
За I квартал 2012 року правоохоронці виявили 3,3 тис. злочинів у сфері бюджетних зловживань. Попередньо встановлена сума збитків - понад 800 млн грн. Чималу частку державних збитків у бюджетній сфері становлять наслідки порушень при проведенні державних закупівель - 400 млн грн.
Про це повідомив перший заступник начальника Департаменту державної служби по боротьбі з економічною злочинністю МВС України Вадим Словенко, аналізуючи результати роботи відомства за перший квартал 2012 року.
Для попередження таких порушень МВС наполягло на участі працівників міліції у роботі конкурсних комісій з правом дорадчого голосу та доступу до паспортів бюджетних програм, які ними реалізуються.
За словами Словенка, "розпочата практика дала позитивний профілактичний ефект": із понад 500 проведених торгів, на яких були присутні співробітники міліції, були зупинені і скасовані понад 250 закупівель, з яких у 60% рішення про скасування прийнято тільки через присутність співробітника міліції.
Також серед найбільш корумпованих сфер діяльності фахівці виділяють агропромисловий та паливно-енергетичний комплекси, охорону здоров'я, соціальний захист населення, освіту, будівництво та ЖКГ.
"На жаль, саме тут, в найбільш важливих для суспільства сферах спостерігається тотальне зловживання службовим становищем та збагачення за рахунок бюджетних коштів", - підкреслюється в повідомленні прес-служби МВС.
Нагадаємо, раніше в коментарі ZN.UA новопризначений міністр економіки Петро Порошенко повідомив, що вже найближчим часом він має намір створити експертну групу для напрацювання змін до прийнятого в першому читанні урядового законопроекту № 9634, який стосується держзакупівель.
"Я не прихильник повернення до колишньої практики видачі Міністерством економічного розвитку дозволів на проведення тих чи інших закупівель. Але я переконаний, що, по-перше, ми зобов'язані забезпечити таку прозорість процедур держзакупівель, яка дозволить виявляти зловживання не після проведення тендера, а встановлювати їх ще на стадії оголошення конкурсів. По-друге, необхідно створити механізм - підкреслюю - системно непідвладний корупції, який би визначив типові референтні ціни на придбання товарів чи послуг. По-третє, закон повинен піддавати жорсткому моніторингу умови конкурсу, які часто самі по собі виписані непрозоро і є механізмом корупції", - сказав він.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас