В Британії спостерігається криза іпотечного кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Британії спостерігається криза іпотечного кредитування

Кредит&Депозит
427
Британський ринок нерухомості переживає розкол - в цілому по країні вартість житла знизилася приблизно на 10-20% в порівнянні з докризовим 2007 роком, коли вона досягала максимальних значень. Однак багато чого залежить від місцевості - в деяких частинах Лондона нерухомість зараз коштує дорожче, ніж була до кризи, а в інших частинах королівства значно дешевше, передає BFM.Ru з посиланням на Money Week.
За даними видання, ціни скоротилися недостатньо для того, щоб середньостатистичний покупець міг обзавестися житлом, проте вартість опустилася набагато нижче, ніж хотілося б власникам нерухомості. Згідно з останнім звітом міжнародного рейтингового агентства S&P, на ринку житла Британії цього року можуть відбутися зміни, а ціни, цілком ймовірно, продовжать падіння. Дослідження S&P показує, що в IV кварталі 2011 року 5,6% позичальників мали від’ємний власний капітал - простіше кажучи, застава за їхніми домівками коштувала значно більше, ніж сама нерухомість. Для порівняння - в 2010 році цей показник становив тільки 3,6%. Ще гіршою є ситуація на півночі королівства - там власний капітал 8,5% позичальників (тобто майже кожного десятого) оцінюється як від’ємний.
З економічної точки зору падіння цін на нерухомість є статистично значущим передвісником дефолту і зростання боргів. Іншими словами, чим більше зростає боргове навантаження на людей, тим більша ймовірність, що вони не зможуть виплатити свій іпотечний кредит. Теоретично, додає видання, нічого страшного в такому стані речей - до тих пір, поки власник в стані вносити щомісячні платежі по іпотеці, зовсім неважливо, яка вартість його будинку на папері.
По-справжньому серйозною проблема стає в тому випадку, коли у позичальників мало або зовсім немає власного капіталу - це знижує їхні шанси на рефінансування кредиту або продаж майнового забезпечення для повної виплати іпотеки. Складність полягає в тому, що якщо співвідношення застави до вартості будинку високе (або перевищує 100%, як буде у випадку з від’ємним власним капіталом), банки не погодяться видати кредит.
Все це є дуже неприємною тенденцією, бо, за статистикою, частка застав вартістю в 90% або більше від ціни власності зросла до 16,6% з 13,5% в 2010 році. Тому, вважають в S&P, у все більшого числа позичальників в 2012 році можуть виникнути проблеми, особливо якщо безробіття у Великобританії посилиться.
У грудні 2011 року влада Великобританії посилила вимоги для отримання іпотечних кредитів. У рамках нової системи кредитні установи повинні будуть вимагати від позичальника декларацію про доходи за кожною заявою про надання кредиту. Крім того, організації також повинні з'ясувати, чи може клієнт впоратися з термінами виплати кредиту, не покладаючись на підвищення вартості своєї власності.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас