Нацбанк не відкидає наступної зміни відсоткових ставок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк не відкидає наступної зміни відсоткових ставок

Казна та Політика
263
Зниження інфляції в Україні за підсумками березня з 3% до 1,9%, що є історичним мінімумом, дає передумови Національному банку знову розглянути можливість пом'якшення монетарної політики, вважає керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький.
"Ціновий тиск знаходиться на безпрецедентно низькому рівні. Не відкидаю, що правління може розглянути це питання, і є чимала ймовірність того, що ми проведемо четвертий раунд пом'якшення монетарної політики після аналізу всіх факторів за і проти", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер.
В.Литвицький нагадав, що з початку року Національний банк уже здійснив три раунди пом'якшення монетарної політики, і останні показники підтверджують, що для цього у нього були всі підстави.
"Незважаючи на те, що рік непростий, економічне зростання зберігається, бюджет має профіцит, очікування під контролем, курс третій рік демонструє природну стабільність", - зазначив керівник групи радників.
Він, зокрема, підкреслив, що зберігається надійне становище на валютному ринку: з початку квітня позитивне сальдо інтервенцій вже вдвічі перевищує показник березня, що склав $152 млн. "Це створює додаткову впевненість у тому, що є підстави артикулювати увагу на помірному пом'якшення грошової політики", - додав В.Литвицький.
Радник відзначив, що одночасно Нацбанк відслідковує всі можливі ризики і готовий при необхідності швидко реагувати необхідним інструментарієм разом з Міністерством фінансів.
"Стаття відповідного закону про НБУ каже, що при дотриманні необхідної цінової стабільності центральний банк може підтримати зусилля щодо помірного розширення грошової пропозиції з метою нарощення економічної активності до рівня, який відкриває середньострокову перспективу для додання дезінфляційному трендк довгострокової стійкості", - підкреслив В.Литвицький.
Як повідомлялося, останній раз НБУ знизив як облікову, так і "робочі" ставки з 23 березня на 0,25 відсоткового пункту: облікову - до 7,5%, за кредитами "овернайт" під забезпечення державними цінними паперами - до 8,5%, без забезпечення - до 10,5%. При цьому облікова ставка була знижена вперше з вересня 2010 року.
До цього Нацбанк двічі цього року знижував "робочі" ставки і обидва рази по 0,25 в.п.: перший раз - з 23 січня (до цього вони були незмінними з 8 жовтня 2010 року), другий раз - з 14 лютого.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас