Банки готуються до сплеску карткового шахрайства під час Євро-2012 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки готуються до сплеску карткового шахрайства під час Євро-2012

Фінтех і Картки
1564
Банкіри визнають, що такий грандіозний захід, як Євро-2012, неминуче спровокує хвилю карткового шахрайства. При цьому за одно постраждати можуть всі без винятку власники карток, у тому числі й громадяни України.
Крадуть всі
"Такий масовий захід в нашій країні приверне охочих поживитися і заробити нечесним способом. Події останніх років показують, що рівень карткового шахрайства зростає, зловмисники стали застосовувати технічно витонченіші прийоми", - говорить Максим Петренко, начальник департаменту продажів центру роздрібного бізнесу Укрсоцбанку.
Він зазначає, що дану загрозу усвідомлюють абсолютно всі фінустанови - як емітенти карток, так і еквайри (обслуговуючі банки). Аналогічної точки зору дотримуються і багато інших учасників ринку.
"Безумовно, великі гроші завжди привертають шахраїв. Вважаю, варто очікувати істотного збільшення рівня шахрайства, і всі гравці ринку, особливо основні, будуть до цього готуватися", - відзначає Ганна Макаренко, начальник управління розвитку продуктів Банку Кіпру.
Банківські "картковики" навіть називають способи, за допомогою яких, найімовірніше, будуть діяти шахраї. Зокрема, очікується, що зловмисники будуть активно встановлювати на банкомати так звані скімери (накладки) - це пристрої, що зчитують інформацію з магнітних смуг карток. Згодом отримані відомості можна буде нанести на підроблену картку - так званий "білий пластик" і використовувати її для розрахунків у торгових мережах. Втім, банкіри запевняють, що знають, як боротися з даним видом шахрайства.
"У цьому випадку найбільш ефективні використання антискіммінгових пристроїв, інструктування обслуговуючого персоналу банків і клієнтів на випадок виявлення сторонніх пристроїв, більш часті профілактичні огляди техніки", - ділиться рецептом Сергій Головань, начальник управління карткового бізнесу Астра Банку.
За словами Антона Романчука, голови правління Українського процесингового центру, існують два типи антискіммінгових пристроїв: сенсорні і механічні. Останні якраз найбільш поширені в Україні, тоді як сенсорні тільки з'являються і коштують недешево.
Механічні пристрої мають вид насадок на кард-рідер (приймач карток). Ці насадки незначно відрізняються одна від одної формою, що ускладнює роботу шахраїв, оскільки їм доводиться застосовувати до кожного банкомату індивідуальний підхід.
Деякі банки поспішили відзвітувати про наявність подібних пристроїв. "На всіх банкоматах "ВТБ Банку" встановлені антискіммінгові пристрої. Перед обслуговуванням картки, ще до введення PIN-коду, на екран виводиться повідомлення, в якому клієнту пропонується уважно оглянути будову та порівняти її зовнішній вигляд з тим, що зображено на картинці", - повідомляє Володимир Буданов, заступник департаменту роздрібних продуктів ВТБ Банку.
При цьому фахівець визнає, що повністю захистити клієнта від сучасних схем шахрайства банки не в змозі. Обладнав всі свої банкомати антискіммінговими пристроями та попереджувальними заставками на екранах також Індустріалбанк. А деякі фінустанови тільки збираються зробити це. Серед них один з найбільших гравців карткового ринку - УкрСиббанк.
"Для мінімізації ризиків шахрайства банк планує обладнати банкомати антискіммінговими накладками, які встановлюються на кард-рідер АТМ", - говорить Жанна Виштак, начальник департаменту маркетингу УкрСиббанку.
Нарікай на себе
Банкіри впевнені, що багато в чому карткова безпека буде залежати від пильності власників пластикових карток. Наприклад, у ВіЕйБі Банку прогнозують збільшення випадків крадіжки, у тому числі і гаманців, в яких зберігаються платіжні картки.
"Чи потрапить в таких випадках конфіденційна інформація щодо картки в треті руки і чи встигнуть зловмисники скористатися нею, багато в чому буде залежати від пильності самого клієнта: чи вчасно він повідомить банку про крадіжку картки, чи зберігає він PIN-код разом з карткою", - пояснює Юлія Морозова, директор департаменту розвитку карткового бізнесу ВіЕйБі Банку.
Фінансисти підкреслюють, що європейські гості, швидше за все, приїдуть переважно з чиповими "пластиками". Справа в тому, що з минулого року в ЄС стартувала програма форсованого переходу на смарт-картки. Банківський "пластик" з магнітною смугою вичерпує себе, тоді як вважається, що чипові картки більш захищені від шахраїв. При цьому європейська влада погрожує ввести повну заборону на магнітні смуги вже до кінця 2012 року.
"Ризики шахрайства частково нівелюються поширенням серед європейців чипових платіжних інструментів, які при грамотній ризиковій політиці емітента успішно протистоять підступам шахраїв", - вважає пан Головань. За його словами, якщо всі вітчизняні еквайри в період Чемпіонату будуть працювати в режимі підвищеної уваги, сплеску шахрайства вдасться уникнути.
Тим більше що, за запевненням вітчизняних банкірів, майже 100% карткового обладнання готове до прийому смарт-карток. Нагадаємо, що раніше Міжнародні платіжні системи (МПС) зобов'язали всі вітчизняні банки забезпечити свої банкомати і торгові термінали зчитувачами карток із чипом.
Крім того, для мінімізації ризиків шахрайства будуть активно використовуватися такі стандартні інструменти, як встановлення індивідуальних лімітів операцій і блокування платіжної картки. У той же час в банках існують і додаткові комплекси із забезпечення безпеки. Наприклад, в ПУМБі використовують систему визначення ризикованості транзакцій, яка заснована на поведінковій моделі конкретного власника картки.
"Ця система віддалено, в момент здійснення транзакції, автоматично визначає, що якась транзакція є нетиповою для клієнта і ризиковою, і в режимі реального часу може відхилити її", - розповідає Валерій Пацуй, керівник департаменту розвитку карткового і транзакційного бізнесу ПУМБа.
Протидіяти картковим шахраям планують і силовики. У всякому разі, у прес-службі банку "Фінанси та Кредит" повідомили, що зараз банківські підрозділи безпеки карткового бізнесу та моніторингу карткових операцій спільно з платіжними системами і правоохоронними органами України проводять робочі зустрічі, на яких обговорюються ризики сплеску карткового шахрайства в період поведінки Євро -2012.
У зв'язку з цим відзначимо, що рівень шахрайства з платіжними картками в Україні поступово набирає обертів. За даними НБУ, за підсумками 2011 року кількість неправомірних операцій склала 7,6 тис., у той час як в 2010 році цей показник не перевищував 2,9 тис., а втрати збільшилися до 9,1 млн гривень проти 6,3 млн гривень відповідно.
Середній обсяг однієї несанкціонованої операції складає близько 1 тис. гривень. Найбільше незаконних транзакцій було здійснено з картками платіжної системи Visa, на яку припадає найбільша частка ринку. Обсяг втрат власників карток цієї МПС в минулому році досяг 6,2 млн гривень.
У той же час слід зазначити, що в 2011 році зловмисники використовували вдвічі частіше, ніж у 2010 році, картки MasterCard, вони здійснили 1883 операції, в результаті чого банки і клієнти втратили 2,8 млн гривень.
В цілому за минулий рік від карткового шахрайства постраждали клієнти 51 банку, тоді як в 2010 році в незаконних операціях був задіяний "пластик", емітований 43 фінустановами.
"Картковик" - про схеми шахрайства
Олександр Яблуновський, директор департаменту платіжних карток та альтернативних каналів продажів Ерсте Банку:
- При проведенні Євро-2012 очікується значне збільшення рівня шахрайства з платіжними картками. Це обумовлено тим, що люди, що професійно займаються шахрайством у сфері платіжних карток, відслідковують, де можна швидко, легко і досить безпечно заробити.
У зв'язку з Чемпіонатом очікується прибуття великої кількості туристів з усього світу, у яких є гроші і які будуть їх витрачати. Саме це і створює передумови для підвищення рівня шахрайства.
Найбільш актуальними будуть такі його види. По-перше, встановлення пристроїв несанкціонованого знімання інформації на банкомати (скіммери), які копіюють дані пластикових карток, записують PIN-коди, що дозволяє шахраям виготовити дублікат картки і зняти гроші з рахунку власника справжньої картки.
По-друге, так званий кеш-траппінг - встановлення на банкомат спеціальних пристроїв, які не дозволяють клієнту отримати доступ до своїх грошей після проведення успішної операції зняття коштів: клієнт забирає картку і йде, а шахраї знімають пристрій з його грошима.
По-третє, кард-траппінг - коли при спробі клієнта скористатися банкоматом зловмисники в результаті отримують замість його грошей саму картку. Ймовірно, значно зросте кількість крадіжок і втрати "пластика". А відповідно - і кількість шахрайських операцій з картками. І першочергове завдання банків - попередити клієнтів про збільшення небезпеки.
Дмитро Гриньков
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас