Ъ: Страховиків "автоцивілки" зобов'язали збільшити виплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Страховиків "автоцивілки" зобов'язали збільшити виплати

691
Страховики повинні будуть збільшити виплати за новими договорами ОСАЦВ. Незважаючи на те, що глава держави ветував поправки до профільного закону, він прислухався до рекомендацій найбільших компаній ринку "автоцивілки" і підтримав запропоновані суми виплат постраждалим в ДТП. І хоча страховики збережуть контроль над своїми фінансовими потоками, вони будуть зобов'язані підвищити свою платоспроможність.
Президент Віктор Янукович пішов на поступки найбільшим гравцям страхового ринку і ветував законопроект N9462 "Про внесення змін до деяких законів щодо обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСАЦВ)". Документ, ухвалений в цілому 15 березня, відразу ж викликав протест Української федерації страхування, яка побачила загрозу діяльності страхових компаній в низці ініціатив народного депутата Андрія Пінчука (Партія регіонів) і закликала главу держави ветувати закон.
Віктор Янукович погодився з більшістю вимог, висунутих страховиками, тому зажадав від парламенту відмовитися від створення нового централізованого страхового резервного фонду Моторного (транспортного) страхового бюро (МТСБУ) для забезпечення виконання зобов'язань членів бюро перед страхувальниками і потерпілими. У документі наголошується, що створення фонду, який, за оцінками страховиків, повинен був акумулювати приблизно 50% премій, а це понад 1,1 млрд грн, призвело б "до виникнення додаткових ризиків", "позбавило страхувальника самостійності", а також стало б "прямим втручанням держави в їх діяльність". Страховикам не доведеться збільшувати фінансування МТСБУ, яке повинно було скласти 1% премій - 23 млн грн, оскільки це може спровокувати "ризик необґрунтованого збільшення витрат бюро на фінансування власної діяльності за рахунок коштів страховиків". "Бюро до сих пір не обґрунтувало необхідність збільшення свого бюджету якимось бізнес-планом: фінансування повинно проводитися виходячи з поставлених завдань, а не просто як сума відрахувань", - упевнений директор юридичного департаменту СГ "PZU Україна" Василь Зубач.
Терміни підвищення мінімальних гарантованих внесків страховиків будуть продовжені з 1 року до 2 років. За цей період внески зростуть у п'ять разів для асоційованих членів (500 тис. євро) і в два рази - для повних членів (1 млн євро). "Різке збільшення розмірів гарантійних внесків може привести до зникнення з ринку страхових послуг частини невеликих страхових компаній, які нездатні виконати таку вимогу", - йдеться в поправках президента. За словами президента Української федерації страхування Олександра Завади, в порівнянні з 2004 роком, коли ухвалювалася перша редакція закону, ринок виріс більш ніж в 20 разів, тому п'ятикратне збільшення мінімальних гарантійних внесків з дворічною відстрочкою - достатній період для адаптації.
У профільному комітеті готові врахувати ці зауваження. "Всі зміни, які запропонував президент, ми приймемо", - сказав ініціатор закону Андрій Пінчук. Правда, на його думку, до деяких його ідей з часом треба повернутися, наприклад, до створення фонду забезпечення страхових виплат. "У схваленій версії закону не вийшло правильно виписати суть ідеї додаткового забезпечення страхових виплат. Основною метою створення фонду була детінізація комісійних винагород за продаж полісів ОСАЦВ, які досягають 60% премій", - пояснює президент Ліги страхових організацій Наталія Гудима. Однак бюро задоволене навіть цим варіантом закону. "Він стане суттєвим кроком до поліпшення якості послуг з обов'язкового страхування автоцивільної відповідальності", - вважає генеральний директор МТСБУ Вадим Загребной.
До того ж остаточна редакція закону зберігає його соціальну спрямованість: зокрема, встановлюється мінімальний розмір страхового відшкодування у разі отримання потерпілим I групи інвалідності (36 мінімальних заробітних плат; МЗ), II групи (18 МЗ) або III групи (12 МЗ ). Компенсація морального збитку складе 5% від отриманої страхової виплати за шкоду, завдану здоров'ю.
Втім, уже зараз автомобілістам слід готуватися до того, що вартість нових полісів зросте. "Виплати за здоров'я та життя потерпілих збільшуються, тому тарифи доведеться переглядати", - говорить Гудима. "Наскільки збільшиться вартість поліса, поки складно сказати: ми зараз аналізуємо портфель за минулий рік і за весь період з моменту введення нових тарифів", - пояснює голова правління СК "Княжа" Дмитро Грицута. Восени 2010 року максимальна вартість полісів зросла на 15-30%. Тоді ж були збільшені ліміти відповідальності за майновий збиток - з 25,5 тис. грн до 50 тис. грн, за спричинення шкоди життю і здоров'ю потерпілих - з 51 тис. грн до 100 тис. грн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас