Рада вирішила виконувати резолюцію ПАРЄ, не декриміналізуючи статті Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада вирішила виконувати резолюцію ПАРЄ, не декриміналізуючи статті Тимошенко

618
Верховна рада ухвалила постанову про план заходів з реалізації резолюції ПАРЄ (в частині положень висновку № 190 (1995) ПАРЄ "Заявка України на вступ до Ради Європи" та резолюції № 1862 (2012) ПАРЄ "Функціонування демократичних інституцій України").
За відповідний проект постанови у другому читанні проголосував 261 депутат при мінімально необхідних 226.
Верховна рада рекомендує Кабінету міністрів створити міжвідомчу робочу групу для аналізу досвіду країн-членів Ради Європи з питань розмежування політичної та кримінальної відповідальності та застосування норм, передбачених у статтях вироку колишньому прем'єр-міністру Юлії Тимошенко - 364 і 365 Кримінального кодексу.
Крім цього, парламент рекомендує створити таку групу для аналізу виборчого законодавства, регулювання судової системи, а також діяльності партій в Раді Європи.
На підставі такого аналізу необхідно буде підготувати пропозиції про зміну українського законодавства, обумовлені європейськими стандартами і висновками Європейської комісії "За демократію через право" ("Венеціанської комісії").
Крім цього, парламент рекомендує органам державної влади прискорити виконання плану заходів щодо виконання зобов'язань України у зв'язку з її членством у Раді Європи, затвердженого указом президента Віктора Януковича від 12 січня 2011 року.
Раніше Верховна рада не підтримала поправки до постанови про план заходів з реалізації резолюції ПАРЄ, що стосуються в тому числі і декриміналізації статей 364 і 365 Кримінального кодексу України. В результаті опозиція демонстративно залишила зал засідань парламенту.
Як повідомлялося, в січні Парламентська асамблея Ради Європи, прийнявши резолюцію, порекомендувала Україні зняти звинувачення в перевищенні влади і зловживанні владою з колишніх вищих чиновників за статтями 364, 365 Кримінального кодексу (зловживання владою або службовим становищем та перевищення влади і службових повноважень).
ПАРЄ закликала також Україну внести поправки до статей 364 і 365 Кримінального кодексу, які постфактум дозволяють, на думку асамблеї, криміналізувати звичайний процес прийняття політичних рішень.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас