Експерти: В українських сирах, куплених у Москві, рослинних жирів нема — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: В українських сирах, куплених у Москві, рослинних жирів нема

Аграрний ринок
296
Незалежна експертиза чотирьох дослідницьких лабораторій Росії та України не виявила рослинних жирів в українських сирах. Але немолочну сировину виявлено в російському сирі.
Як повідомляється в спільному прес-релізі Міжнародної конфедерації товариств споживачів та науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз ТЕСТ, жодна з чотирьох лабораторій, в яких тестувалися заборонені Росспоживнаглядом українські сири, не знайшла в них рослинних жирів, повідомляє Інтерфакс-Україна.
Продукція тестувалася в Москві у випробувальному центрі ГНУ ВНІІМП ім. В.М. Горбатова Россільгоспакадемії і Всеросійському науково-дослідному інституті молочної промисловості (ГНУ ВНДМП), у випробувальній лабораторії ФБУ "Бєлгородський ЦСМ" і в Технологічному інституті молока і м'яса АН України. У всіх лабораторіях сири досліджувалися за методикою, заснованою на визначенні жирнокислотного складу, рекомендованою Росспоживнаглядом. У випробувальному центрі Россільгоспакадемії також був проведений додатковий лабораторний аналіз з використанням фітостерінового тесту, рекомендованого російським ГОСТом на сири.
У московських наукових інститутах було протестовано 22 зразки твердих сирів, куплених в Москві фахівцями "КонфОП" з 28 лютого по 5 березня переважно в мережевій торгівлі (в магазинах "Ашан" і "Сьомий континент"), а також на Лефортовському ринку. З них було 15 сирів українського виробництва, 5 - російського і 2 - білоруського. І тільки в одному зразку, зробленому в Татарії, був виявлений рослинний жир. Це підтвердили дві лабораторії за підсумками трьох досліджень.
Як заявив голова правління "КонфОП" Дмитро Янін, слова якого наводяться в прес-релізі, ймовірність будь-якої помилки виключається. Перед тестуванням зразки знеособлювали, видалялася упаковка та маркування. "Сири готувалися таким чином, щоб лабораторії не могли ідентифікувати виробника і скоригувати результати в чиїхось інтересах", - уточнив він.
Як повідомлялося, Росспоживнагляд з 7 лютого 2012 р. ввів заборону на ввезення сирів деяких українських виробників через те, що продукція не відповідає техрегламенту РФ на молоко і молочну продукцію. В результаті поставки українського сиру в РФ скоротилися в два рази.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас