Владі доведеться вживати додаткових заходів з наповнення бюджету - Експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Владі доведеться вживати додаткових заходів з наповнення бюджету - Експерт

359
Темпи зростання доходів навряд чи вдасться втримати на сьогоднішньому рівні без здійснення додаткових заходів щодо наповнення бюджету. Запропоновані Кабміном зміни з метою збільшення доходів і видатків на 33 млрд. грн передбачають більш істотне зростання витрат і доходів, ніж враховували економісти у своїх прогнозах. Таку думку в коментарі висловила головний економіст Dragon Capital Олена Белан.
За її словами, очікуване урядом в 2012 р. зростання бюджетних доходів на 16% р/р відповідає показнику 1кв 2012 року, однак перевищує прогнозовані на цей рік темпи зростання номінального ВВП (+10% р/р до 1450 млрд. грн.). Виникають сумніви, що темпи зростання доходів вдасться втримати на даному рівні без здійснення додаткових заходів щодо наповнення бюджету. Реалістичне зростання доходів - на 10% р/р (до 345 млрд. грн.).
При такому показнику доходів, пропоноване владою підвищення видаткової частини може викликати збільшення дефіциту сектору держуправління до 3,5% ВВП (6,3 млрд. дол), у порівнянні з поточним прогнозом 3,0% ВВП (5,5 млрд. дол), і спричинить за собою потреби в додатковому фінансуванні.
"Хоча підвищення соціальних витрат буде сприяти зростанню споживання домашніх господарств, підтримуючи економічне зростання, воно негативно вплине на динаміку показників інфляції, поточного рахунку (в результаті збільшення імпорту) та державного боргу. Крім того, запропоновані зміни навряд чи викличуть схвалення з боку МВФ, підтверджуючи нашу думку про те, що відновлення фінансування з боку Фонду можна чекати тільки до кінця цього року", - зазначила Белан.
Нагадаємо, Кабінет Міністрів вніс до парламенту проект змін до держбюджету на 2012 р., пропонуючи збільшити доходи і видатки на 33 млрд. грн. (4,1 млрд. дол або 2,3% прогнозного ВПП на 2012 р.) до 366 млрд. грн. (+16% р/р) і 391 млрд. грн. (+16% р/р), відповідно, таким чином, прагнучи зберегти річний дефіцит держбюджету на рівні 1,7% ВВП (25 млрд. грн. або 3,1 млрд. дол.) Оскільки раніше уряд мав намір забезпечити збалансованість Пенсійного фонду та місцевих бюджетів у поточному році, запланований дефіцит сектору держуправління повинен також залишитися на рівні 1,7% ВВП. За словами спікера парламенту Володимира Литвина, бюджетні поправки будуть розглянуті в четвер.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас