Туркменія почала будівництво газопроводу Схід-Захід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туркменія почала будівництво газопроводу Схід-Захід

Енергетика
624
Туркменія проклала перші 40 км газопроводу Схід-Захід від газокомпресорної станції "Шатлик" в Марийській області до газокомпресорної станції "Белек" в Балканській області, йдеться на сайті уряду країни.
Газопровід Схід-Захід діаметром 1420 мм і довжиною 766 км повинен зв'язати найбільші родовища країни, розташовані на сході, з західними районами Туркменії з виходом до Каспійського моря.
У цьому проекті планував взяти участь російський "Газпром" з перспективою подальшого будівництва Прикаспійського газопроводу, який би вивів новий туркменський газ до Росії через Казахстан. Однак країнам не вдалося домовитися. Туркменія вирішила будувати газопровід самостійно. Євросоюз і США лобіюють виведення туркменського газу в Європу по дну Каспійського моря. Росія і Іран наполягають на узгодженні з ними питання прокладання газопроводу по дну Каспію.
"Новий газопровід Схід-Захід пропускною здатністю 30 мільярдів кубометрів газу на рік стане найважливішою частиною сучасної газотранспортної системи, яку Туркменістан вдосконалює та модернізує відповідно до зростаючих внутрішніх потреб національної економіки і нових реалій міжнародного енергетичного ринку", - йдеться в повідомленні, розміщеному на сайті уряду Туркменістану.
"Він необхідний для створення закільцьованої системи головних родовищ країни і забезпечення оперативності маневру напрямками потоків експорту газу, а також підвищення надійності внутрішньодержавного газопостачання", - наголошується в повідомленні.
Запланований термін будівництва магістралі, на якій заплановано будівництво 8 компресорних станцій, - 5 років.
Перспективу стати одним з найбільших постачальників газу на світові ринки Туркменія засновує на "величезних запасах газу, що є на гігантських родовищах, таких, як Галкиниш". Відповідно до постанови президента Туркменії Гурбангули Бердимухамедова від 18 листопада 2011 року, нафтогазоносна зона, що включає родовища Південний Йолотань-Осман, Мінара і прилеглі родовища, отримала назву газове родовище "Галкиниш", що в перекладі означає "Відродження".
Туркменія посилається на результати аудиту міжнародної компанії Gaffney, Cline Associates (Великобританія), за якими геологічні запаси родовищ Південний Йолотань-Осман, Мінара і Яшлар, становлять 26 трлн кубометрів газу з потенціалом збільшення цієї цифри.
"Газпром" не вірить у такі величезні запаси. Запаси газу в Росії становлять близько 48 трлн кубометрів - приблизно третину світових запасів. "Мені здається, що підстав для таких заяв немає. З урахуванням того, що реального аудиту та звіту про його проведення як не було, так і немає. Звичайно, газ в Туркменії є. Але нові родовищі непрості, потребують складних технологій видобутку", - заявляв заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв. МЗС Туркменії публічно висловив невдоволення цією заявою.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас