Путін: Росія повинна відповісти на виклик сланцевої революції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін: Росія повинна відповісти на виклик сланцевої революції

Казна та Політика
1557
Російська енергетика повинна відповісти на виклик сланцевої революції, яка серйозно змінює структуру світового ринку вуглеводнів, заявив прем'єр-міністр РФ Володимир Путін, виступаючи з доповіддю у Держдумі.
"Ми повинні бути готові до будь-яких зовнішніх шоків. Ймовірність їх повторення, як ви знаєте, досить висока. Світ вступив в епоху турбулентності. Крім того, йде нова хвиля технологічних змін. Змінюється конфігурація глобальних ринків", - попередив прем'єр.
Він зазначив, що напередодні виступу отримав запитання депутатів. Так, наприклад, США в останні роки активно займаються розвитком технології видобутку сланцевого газу, і депутати з ЛДПР "цікавляться, як ми маємо намір на це реагувати".
"Це звичайно може серйозно перекроїти структуру ринку вуглеводнів. Вітчизняні енергетичні компанії повинні вже зараз відповісти на цей виклик", - сказав Путін.
"Повністю згоден з пропозицією депутатів про те, що нам потрібно створити систему більш якісного довгострокового прогнозування: макроекономічного, фінансового, технологічного, оборонного. Це тим більше важливо, що XXI століття обіцяє стати епохою складання нових великих геополітичних центрів - фінансово-політичних, культурно-цивілізаційних", - резюмував він.
Прем'єр також зазначив: "Останні чотири роки принесли в нашу національну скарбничку нафту і газ Ванкора і Талакана, нових родовищ Ямалу, Якутії, Сахаліну. Почалася робота на Каспії і на Арктичному шельфі. Побудована перша черга нафтопроводу "Східний Сибір - Тихий океан" - ми вийшли з нашими поставками в Азіатсько-Тихоокеанський регіон - дуже ефективний район світу, що швидко розвивається. На світовому ринку нафти навіть був створений новий сорт нафти. Минулого року ми вперше безпосередньо вийшли на газовий ринок Європи - за рахунок пуску "Північного потоку" - газопроводу по дну Балтійського моря. Ми після розпаду Радянського Союзу виявилися замкнені низкою посередників і транзитерів. А вже в кінці поточного року повинно початися прокладання "Південного потоку".
Російський прем'єр не вперше коментує тему сланцевого газу. Перший раз це було зроблено півтора роки тому. Озвучена теза полягала в тому, що у відповідь на посилення конкуренції "Газпрому" треба підвищувати ефективність.
Бум видобутку нетрадиційного і насамперед сланцевого газу в США призвів до обвалу цін на американському ринку і повного покриття потреб США в "блакитному паливі". Після того як американський ринок закрився для імпорту, газ, що звільнився з нових СПГ-проектів, кинувся до Європи й обрушив ціни там. Американські газовики вже починають експортувати свій газ. Так економіка, яка повинна була стати головним споживачем російського СПГ, сама стала конкурувати з "Газпромом" на цільових ринках, таких як Японія, Китай, Індія.
Ціна природного газу на американському торговельному майданчику Henry Hub зараз становить $1,98 за MMBtu - це приблизно 2100 за тисячу кубометрів. У Росії газ коштує дешевше тільки в регіонах видобутку - в ЯНАО і ХМАО.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас