СБУ при ділі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБУ при ділі

6668
Вчора в Службі безпеки України повідомили про завершення розслідування справи про розкрадання коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) в сумі 620 млн грн. Організатором злочину в СБУ називають бізнесмена Павла Борулька, який, у свою чергу, вважає дану справу замовною і звинувачує високопоставлених співробітників Служби безпеки в здирстві у нього $10 млн. Про це Павло Борулько повідомив у заяві, адресованій першому заступнику генерального прокурора Ренату Кузьміну. В СБУ появу цього документа називають спланованою акцією з дискредитації керівництва спецслужби.
Бізнесмена згрупували
В СБУ завершили досудове слідство за фактом розкрадання коштів ФГВФО, повідомили вчора в спецслужбі. Слідством встановлена причетність власника банків "Європейський", "Національний стандарт" і "Володимирський" Павла Борулька до розкрадання 620 млн грн з фонду.
Як раніше повідомляв Комерсант-Україна, в СБУ порушили кримінальну справу за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу (передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 7 до 12 років з конфіскацією майна) за фактом привласнення співробітниками банків "Національний стандарт" і "Європейський" понад 444 млн грн коштів ФГВФО. В процесі розслідування фактової справи в окреме провадження було виділено справу щодо основного акціонера цих банків Павла Борулька, який, крім звинувачення в привласненні коштів, підозрюється також у вчиненні злочину за ч. 3 ст. 27 КК - за версією слідства, саме він виступав організатором злочинного угруповання.
Згідно з інформацією СБУ, в 2009 році, за день до відкликання банківських ліцензій "Національного стандарту" і "Європейського", співробітники установ відкрили 1339 поточних рахунків, на які були перераховані віртуальні гроші. "Надалі це дало підстави для отримання реальних коштів з ФГВФО. Самі гроші були отримані готівкою трьома особами, двоє з яких одночасно працювали як в "Національному стандарті", так і в банку "Європейський"", - зазначають в СБУ. За час розслідування встановлена сума розкрадених коштів зросла до 620 млн грн, слідчими проведено 1500 слідчих дій. Звинувачення за ч. 5 ст. 191 КК було пред'явлено сімом членам угруповання, троє з яких утримуються під вартою.
В СБУ стверджують: за час розслідування працівники спецслужби стикалися з прямим тиском, їм погрожували, але "співробітниками СБУ була проявлена принциповість і особиста мужність, в результаті чого розслідування завершено".
Тиск чинився і на тих, хто давав свідчення проти Павла Борулька. "У лютому цього року свідок з близького оточення Борулька дав слідству викривальні свідчення щодо злочинної діяльності Павла Борулька. Увечері після допиту свідка знайшли мертвим у його власному офісі. Слідство перевіряє версію про скоєння умисного вбивства", - йдеться у вчорашній заяві СБУ, де також вказується, що ще на одного свідка було скоєно замах з використанням вогнепальної зброї.
Крім того, в процесі розслідування був затриманий один із співучасників злочину - громадянин Т., у якого був вилучений план протидії слідству, залякування і підкупу свідків та "компрометації слідчих і керівництва СБУ за всяку ціну". "Відповідно до цього плану обвинувачений Борулько мав послати в Генпрокуратуру заяву про нібито вимагання у нього грошей співробітниками СБУ". У розпорядженні виявилася ця заява, датована 13 березня цього року, підписана Павлом Борульком і адресована першому заступнику генерального прокурора Ренату Кузьміну.
Починаючи з малого
Документ має назву "Заява про скоєння злочинів посадовими особами Служби безпеки України". У ньому бізнесмен стверджує, що порушена СБУ щодо нього та його підлеглих кримінальна справа є "елементом вимагання хабара в особливо великому розмірі".
Як повідомляє Борулько, події, що спричинили порушення кримінальної справи стосовно нього, відбулися два роки тому, коли він позичив $150 тис. начальнику департаменту контррозвідувального захисту економіки держави Андрію Кміті, з яким бізнесмен перебував в "дружніх стосунках", і вони "неодноразово зустрічалися сім'ями, разом проводили вільний час". "Упевнений, що особисті неприязні стосунки Кміти А.Ф. до мене виникли в період, коли я запропонував йому повернути $150 тис., які він позичив у мене для купівлі будинку в селі Козин (Київська область), оскільки Кміта, напевно, вважав зазначену суму подарунком, який поверненню не підлягає. Зазначені грошові кошти Кміта мені повернув, зазначивши в травні 2010 року, що я нібито "вкрав" гроші і буду сидіти", - йдеться в заяві.
Після цього інциденту в травні 2010 року, як стверджує Борулько, в СБУ були заведені оперативно-розшукові справи, і в період з травня по листопад йому "через спільних знайомих неодноразово надходила інформація, що я (Павло Борулько) особисто образив Кміту, що повинен заплатити йому в різні періоди від $1 млн до $5 млн за завдану образу, щоб перевірки припинилися".
З кінця 2010 року, стверджує бізнесмен, начальник слідчого управління СБУ Іван Дерев'янко почав через посередника вимагати у нього хабар за закриття фактової справи N600, порушеної за підсумками перевірок комерційних структур, де працював Павло Борулько. "У мене відбулося кілька зустрічей з адвокатом Юрієм Олександровичем Гайсинським, який раніше працював у прокуратурі (займав пост заступника генпрокурора) та позиціонував себе як близький товариш і колишній товариш по службі Дерев'янка. За пропозицією Гайсинського, я повинен був передати йому $2 млн для його знайомого - начальника слідчого управління СБУ Дерев'янка за вирішення питання щодо мене і моєї родини", - стверджує бізнесмен, зазначаючи, що у нього є аудіозапис однієї такої бесіди, який він готовий надати в Генпрокуратуру. Зв'язатися з Гайсинським вчора не вдалося - на телефонні дзвінки він не відповідав. Вказану суму банкір платити відмовився і в серпні 2011 року покинув Україну.
Вже у вересні до Павла Борулька звернувся його знайомий Кирило, у якого був ще один знайомий, Олексій, нібито родич Івана Дерев'янка. Кирило пообіцяв врегулювати ситуацію з кримінальною справою і повідомив про те, що порушено кримінальну справу стосовно дружини банкіра Алли Борулько... "Я змушений був передати їм (Кирилу і Олексію) грошові кошти в сумі $1,3 млн за те, щоб не була арештована мати моїх дітей Борулько Алла Миколаївна, - йдеться в заяві. - Після цього на зв'язок зі мною знову вийшов Гайсинський, який сказав, що ситуація ускладнилася, і тепер рішення ситуації із кримінальною справою буде коштувати мені $5 млн. Бесіда велася по телефону, я чув також голос Дерев'янка".
Після цієї розмови, як випливає із заяви, Павло Борулько вирішив все ж заплатити за закриття кримінальної справи і як завдаток передав 5 млн грн. За його словами, передача суми відбулася 21 листопада 2011 року. Однак ефект виявився зворотним - на банкіра знову вийшли переговірники, які, за його словами, діяли двома групами - і одночасно заявили йому, що тепер "врегулювання ситуації коштуватиме $10 млн".
7 грудня 2011 р. Павло Борулько, за його словами, зустрівся в Мюнхені з Іваном Дерев'янком. Бізнесмен стверджує, що начальник слідчого управління СБУ прилетів туди на лікування, про що йому повідомили Кирило і Олексій, назвавши номер рейсу. Їхня розмова відбулася в аеропорту і, мабуть, була зафіксована камерами відеоспостереження. З бесіди, повідомляє Павло Борулько, він зробив кілька висновків. Зокрема, він зрозумів, що сума викупу в розмірі $10 млн сформувалася через те, що справа про розкрадання коштів отримала великий резонанс. "Зокрема, Дерев'янко сказав мені, що частина грошей має бути передана Кміті, щоб він в майбутньому не створював проблем. Крім того треба було віддати частину грошових коштів Хорошковському (Валерій Хорошковський, на той момент голова СБУ) і в Генеральну прокуратуру. Вирішення цих питань Дерев'янко брав на себе", - стверджує бізнесмен.
Із заяви випливає, що в підсумку Борулько погодився заплатити $10 млн, перерахувавши їх на банківський рахунок. Проте зробити цього не встиг, оскільки через тиждень, прибувши на зустріч до Білорусі, був затриманий співробітниками комітету держбезпеки, які діяли на основі постанови про оголошення банкіра в міжнародний розшук. Зараз Борулько перебуває в одному зі слідчих ізоляторів КДБ Білорусії.
Справі - час
В СБУ впевнені, що в наведеній заяві викладено неправдиві факти, а саме вона направлена в Генпрокуратуру з метою "сприяти передачі кримінальної справи від СБУ до іншого органу досудового слідства, де для Борулька та інших учасників організованої злочинної групи буде більше можливостей уникнути кримінальної відповідальності". Банкір дійсно просить Рената Кузьміна змінити підслідність і передати справу на розслідування в Генпрокуратуру, а також порушити кримінальну справу стосовно Івана Дерев'янка та інших "зазначених осіб" за ч. 3 ст. 368 КК ("отримання хабара в крупному розмірі"; карається позбавленням волі на термін від 5 до 10 років).
За інформацією Комерсант-Україна, генпрокурор Віктор Пшонка доручив перевірку викладених фактів заступникам генпрокурора Євгену Блажівському (курує питання дотримання законодавства, зокрема, співробітниками СБУ) і Анатолію Пришку (курує питання військових прокуратур, де, зокрема, розглядаються справи, порушені стосовно співробітників СБУ). У Генпрокуратурі була створена спеціальна слідча група, яку очолив начальник Головного управління військових прокуратур Юрій Війтєв. За наявною інформацією, слідчі побували в Білорусії в кінці березня і зустрілися там з Павлом Борульком. Він підтвердив, що заяву, направлену ним на ім'я першого заступника генпрокурора, писав справді він, і виявив бажання співпрацювати зі слідством. "Проводиться перевірка. Рішення про порушення справи стосовно співробітників СБУ поки не прийнято, але думаю, воно з'явиться на цьому тижні", - заявив "Ъ" Війтєв.
Валерій Калниш
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас