Залікова схема — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Залікова схема

Енергетика
483
Кабінет міністрів вкотре рятує ситуацію в житлово-комунальній галузі та енергетиці шляхом "розшивки" боргів. Пропонується виділити 4,5 млрд грн з держбюджету на субвенції місцевим бюджетам для погашення заборгованості теплокомуненерго та водоканалів за рахунок податків енергетиків і дивідендів НАК "Нафтогаз України". Ці кошти, звичайно, допоможуть галузі вийти з клінчу неплатежів, але не вирішать основної проблеми. І без кардинальної реформи системи тарифоутворення уникнути подібних взаємозаліків в майбутньому не вдасться, кажуть експерти.
Вчора був опублікований урядовий законопроект N10310 з пропозицією внести поправки до закону про держбюджет на цей рік, які б дозволили направити додаткові 4,57 млрд грн на субвенції місцевим бюджетам. За рахунок цих коштів має бути компенсована різниця між тарифами для населення і реальною вартістю теплової енергії, послуг централізованого опалення та водопостачання в 2012 році. Фінансувати компенсацію запропоновано за рахунок податкового боргу підприємств електроенергетичної та вугільної галузей, а також частини чистого прибутку державних унітарних підприємств, зокрема 2,74 млрд грн "Нафтогазу".
Як сказано в пояснювальній записці до законопроекту, його схвалення необхідно для погашення боргів теплокомуненерго перед НАК "Нафтогаз України" і підприємств з експлуатації водоканалів перед обленерго. За даними Міненерго, борг ТКЕ на кінець березня становив 3,9 млрд грн, борги ЖКГ на сьогоднішній день - 5,6 млрд грн, з яких 4,2 млрд грн припадає на водоканали. За квартал борги ЖКГ та водоканалів зросли на 12,1% і 11,9% відповідно. Заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Володимир Макуха зазначає, що бюджети отримають не менше 1,8 млрд грн конкретно на погашення заборгованості водоканалів. У прес-службі ПАТ "Київенерго" заявили, що станом на 1 квітня 2012 р. прогнозована заборгованість бюджетів усіх рівнів із компенсації різниці між чинними тарифами на теплову енергію, що використовується для потреб населення, і собівартістю її виробництва становить 2,8 млрд грн.
Енергетики зазначають, що відсутність належної оплати за поставлену електроенергію загрожувала виникненням заборгованостей по всьому ланцюжку платежів. "Борги досягли критичного обсягу, і ми вже не могли розрахуватися з постачальниками електроенергії, а ті в свою чергу з вугільниками, що створювало заборгованість по всьому ланцюжку", - говорить гендиректор "Укренергоконсалтингу" (управляє шістьма обленерго) Олександр Сагура. Старший аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Денис Саква зазначає, що темпи зростання заборгованості в цьому році значно вищі, ніж в минулому. "У I кварталі минулого року борги зросли лише на 3%. У цьому році при загальному зростанні витрат на газ і на матеріали ТКЕ і водоканали збільшили як темпи зростання, так і розмір заборгованості. В результаті виникла реальна небезпека зупинки генерацій і шахт", - говорить Саква.
Нагадаємо, що з 1 березня після підвищення на 7,8% середній тариф на воду в Україні становить 4,5 грн за кубометр (у тому числі на водопостачання - 2,46 грн/кубометр і водовідведення - 2,11 грн/кубометр). За тепло населення платить 227 грн/Гкал. При цьому в прес-службі Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг підкреслюють, що нинішні тарифи на воду для населення покривають лише 70% витрат, на теплопостачання - 75%.
Директор центру "CASE-Україна" Дмитро Боярчук вважає, що сформована ситуація не приведе до труднощів з виконанням держбюджету. "Справа в тому, що виділяти субвенції все одно довелося б тільки з реальних, зібраних грошей. Зараз же вся схема скоріше є взаємозаліком - з'являється можливість погасити борги ТКЕ перед монополією за рахунок "Нафтогазу", а за рахунок обленерго погасити борги водоканалів перед ними ж", - говорить пан Боярчук. До подібних "розшивань" боргів вдавалися і раніше, нагадує Денис Саква. "Останній раз Міненерго проводило взаємозалік боргів вугільних підприємств і підприємств суміжних галузей у минулому році. А за рахунок великого "розшивання" боргів в 2006 році вдалося навіть не допустити банкрутства низки генеруючих підприємств, зокрема "Західенерго", - нагадує пан Саква. - Але всі ці кроки дозволили стабілізувати ситуацію в галузі лише на деякий час, не змінюючи її глобально. Для того щоб вирішити проблему в цілому, необхідно призначити тарифи на комунальні послуги та електроенергію для населення, що покривають собівартість". "В майбутньому уряду все ж потрібно буде змінювати саму систему тарифоутворення, відмовляючись від незліченних субсидій, і переходити до більш жорсткої політики відключення неплатників", - погоджується директор економічних програм Центру імені Разумкова Василь Юрчишин.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас