Показник інфляції за березень є найкращим за 10 років - НБУ (ВІДЕО) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Показник інфляції за березень є найкращим за 10 років - НБУ (ВІДЕО)

456
Індекс споживчої інфляції в березні склав 0,3%, а з початку року інфляція зросла на 0,7%, що є найкращим показником для першого кварталу за останні десять років. Таку позицію Національного банку України щодо інфляції в березні 2012 року озвучив заступник директора Генерального економічного департаменту НБУ Олександр Петрик.
З боку попиту інфляцію характеризує показник базової інфляції, який у березні теж був дуже низьким - тільки 0,1%. В річному обчисленні базова інфляція також знижується до 5,3%.
За словами Петрика, це є результатом збалансованої монетарної політики, дії якої згодом ми можемо відслідковувати на ціновій динаміці. З боку пропозиції інфляція також має стійкий тренд до зниження, який розпочався ще у червні 2011 року, і зараз в річному обчисленні цей показник має від'ємне значення -2,7%.
"Ми оцінюємо показник інфляції імпорту, який у березні в річному вимірі знизився до 1,4% порівняно з 1,8% у лютому. Така позитивна тенденція відбувається завдяки стабільній ситуації на валютному ринку. До речі, стаття "Продовольчі товари та безалкогольні напої" вперше за 5 років набула від'ємного значення у -1%. З одного боку, це відбулося завдяки високому урожаю попереднього року, а також завдяки суттєвому покращенню у структурі зберігання та реалізації продовольчих товарів. Індекс цін виробників виріс у березні на 1,1%, але в річному вимірі відбулося його гальмування до 6,5%. Така позитивна динаміка всіх цінових показників у першому кварталі дає впевненість у тому, що всі цілі з інфляції, які визначені НБУ та Урядом на 2012 рік, будуть досягнуті до кінця року", - зазначив Петрик.
Нагадаємо, інфляція за лютий 2012 р. в Україні склала 0,2%. З початку року показник зріс на 0,4%.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас