Уряд відправив допрацьовувати "закон про багатство" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд відправив допрацьовувати "закон про багатство"

576
Кабінет міністрів України відправив на доопрацювання "закон про багатство". Про це повідомив прем'єр-міністр України Микола Азаров в блозі на персональному сайті.
"Хочу заспокоїти всіх, кого розбурхали чутки про так званий "закон на багатство". Кабінет міністрів у понеділок (9 квітня) одноголосно відхилив законопроект, який мав яскраво фіскальний характер і містив не цілком продумані норми... Розробники спотворили концепцію і зміст закону. Адже ми закладали в нього не фіскальні завдання в першу чергу, а принцип соціальної справедливості: багаті повинні поділитися з суспільством тією частиною своїх доходів, яку вони витрачають на розкіш. Тому не може бути й мови, щоб обкладати податком всі без розбору квартири більше 120 квадратних метрів і будинки понад 250 квадратних метрів, якісь сараї та гаражі", - зазначив Азаров.
За словами прем'єра, принциповими під час доопрацювання повинні залишатися норми оподаткування предметів розкоші, також має бути присутня деталізація цього критерію для різних товарів, об'єктів рухомого і нерухомого майна.
Раніше віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко заявив, що при розробці вищевказаного законопроекту Міністерство соціальної політики буде наполягати на введенні податку на багатство не тільки на нерухомість і транспортні засоби, а й на всі предмети розкоші. При цьому Тігіпко зазначив, що введення такого податку не зачепить середній клас і бідні верстви населення.
У Міністерстві фінансів України відклали ідею введення 20-відсоткового податку на доходи фізосіб і оподаткування таких предметів розкоші, як коштовності, хутра і дорогі годинники. Натомість було запропоновано розширити коло платників за рахунок зниження порога неоподатковуваної площі нерухомості та об'єму двигуна автомобіля. У відомстві пропонують податок на розкіш стягувати з літаків, суден і вертольотів - 1% вартості. Відкоректували в Мінфіні і систему справляння податку на розкіш з автомобілів - планка об'єму двигуна знижена до 3 тис. куб. см з запропонованих раніше 3,4 тис. куб. см. Хоча застосовуватиметься понижуючий коефіцієнт в залежності від віку машин - від нових (1) до семирічних (0,2). Платити податок доведеться і власникам мотоциклів з об'ємом двигуна 800 куб. см (але не старше 7 років), водних суден потужністю 75 кВт (не більше 20 років), літаків і вертольотів. Податок запропоновано обчислювати виходячи з їх оціночної вартості, але не менше 2% МЗ за кожен кв. м площі, куб. см двигуна або кг льотної маси.
У Мінфіні розраховують, що додаткові доходи держбюджету від введення податку на розкіш складуть 900 млн грн. На думку економістів, ініціативи уряду збільшать кількість платників податку, але не за рахунок багатих українців, а завдяки поширенню податку на громадян із середнім доходом. Експерти ж радять застосовувати європейський досвід стягнення податку виходячи з рівня ринкової вартості нерухомості. Наприклад, у Франції ставка податку на розкіш в 0,25% сплачується з нерухомості вартістю понад 1,3 млн євро, а більш висока ставка у Великобританії - 5% - з майна понад 1 млн фунтів.
У свою чергу перший заступник глави Адміністрації Президента Ірина Акімова зазначала, що протягом півроку від введення податку на багатство передбачається виручити близько 0,5 млрд грн.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас