Американська валюта виходить із довіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американська валюта виходить із довіри

Кредит&Депозит
1700
Вчора в НБУ повідомили, що депозитний портфель банківської системи в березні збільшився на 7,55 млрд грн, до 497,31 млрд грн. Приріст забезпечили гривневі вклади - на 11,13 млрд грн, тоді як валютні пасиви зменшилися на 3,58 млрд грн. Вклади в доларах і євро забирали юридичні особи (-3,9 млрд грн), а населення відкрило трохи нових депозитів на 341 млн грн.
Таку динаміку банкіри пояснюють наслідком заходів щодо дедоларизації економіки, що поступово впроваджуються НБУ. "Валютні ризики провокують згодом системні ризики. Своєю нещодавньою постановою, що збільшила резервування під валютні вклади, НБУ показує банкам, яким він хоче бачити розвиток їх балансів", - зазначив заступник голови правління Сітібанку Владислав Сочинський.
Примітно, що в динаміці портфелів кредитів в березні сталася аналогічна динаміка. Валютні позики стиснулися (на 3,89 млрд грн), а гривневі - зросли (на 5,44 млрд грн). Уже традиційно відбувалося зниження обсягів валютних кредитів населення (-3,77 млрд грн), однак вперше впали позики підприємствам (-118 млн грн). Це сталося на тлі зниження потреби у внутрішньому валютному ресурсі з боку НАК "Нафтогаз України". Компанія залучила у російського Газпромбанку $2 млрд.
Скорочення доларових кредитів і депозитів банкіри вважають органічним рухом ринку. "Хоча березень - не зовсім показовий місяць, але ситуація типова", - зауважив голова правління банку "Стандарт" Сергій Кобзар. "По-перше, все виходить з динаміки ресурсної бази. Ринок характеризується стабільністю, і населення несе депозити, які стали основним джерелом пасивної бази. А оскільки ставки за пасивами у валюті мають різку тенденцію до зниження, гривневі депозити стають привабливішими. Частина населення конвертує валютні депозити в гривню, хоча є й ті, хто диверсифікує ризики і зберігає у валюті, це і пояснює невелике зростання валютних вкладів населення", - пояснив голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.
Однією з причин зниження обсягу валютних кредитів юридичних осіб є завершення будівельних проектів до чемпіонату Європи з футболу. "Ми бачимо спад у будівельній галузі. Раніше завозилося багато обладнання, яке кредитувалося в іноземній валюті", - зазначив Сергій Кобзар. Інша причина - друга хвиля реструктуризації валютних позик підприємств, пояснює партнер юрфірми Salans Наталія Селякова. Владислав Сочинський додає, що банки при цьому прагнуть конвертувати валютні позики в гривневі. А те, що приріст депозитного портфеля в п'ять разів перевищує обсяг виданих позик, Гриджук називає адекватною оцінкою ринкових ризиків кредитними установами. "В умовах стагнації банки навіть на шкоду прибутковості намагаються наростити ліквідність, якийсь жирок, який дасть можливість пережити будь-які коливання, можливі в другій половині року", - пояснив Кобзар.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас