Податок на розкіш - чи потрібен він українцям? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податок на розкіш - чи потрібен він українцям?

1650
Ще в листопаді минулого року віце-прем'єр-міністр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко виступав з ініціативою введення в Україні податку на багатство, але розроблений ним законопроект так і залишився на стадії погодження з іншими міністерствами і до сесійної зали не потрапив. Новим ініціатором введення такого податку виступило вже Міністерство фінансів в особі свого голови Юрія Колобова, який підготував новий законопроект за дорученням прем'єр-міністра Миколи Азарова.
Чого хоче влада?
Останній варіант законопроекту передбачає, що податок буде стягуватися з власників літаків, вертольотів і суден, але, на відміну від проекту Тігіпка, не буде поширюватися на такі "атрибути розкоші", як коштовності, шуби, дорогі мобільні телефони та годинники.
Крім того, обкладатися податком будуть щомісячні доходи, що перевищують 25 прожиткових мінімумів (більше 26 тисяч гривень), замість пропонованих Тігіпком 15 "мінімалок". На думку аналітиків "FOREX MMCIS group", це дійсно позитивний момент. Адже наша країна вже робила спроби ввести прогресивну систему оподаткування, і саме це стало причиною появи конвертаційних центрів та зарплат в конвертах.
Водночас, згідно з пропозицією Мінфіну, податок на розкіш буде платити і власник житлової нерухомості (квартири житловою площею понад 120 кв. м або будинку площею понад 250 кв. м) незалежно від соціального статусу та кількості мешканців. Тому якщо раніше законопроект був орієнтований на дійсно багатих людей (Тігіпко пропонував віднести до цієї категорії власників квартир з площею понад 200 кв. м і будинків площею понад 400 кв. м), то зараз він легко може зачепити і середній клас.
Багато забезпечених людей готові платити такий податок і навіть вважають його справедливим. Наприклад, Віктор Янукович зазначав, що українські бізнесмени Ринат Ахметов, Віктор Пінчук і Костянтин Жеваго підтримують запровадження таких змін до Податкового кодексу. Але дійсно багатих людей введення такого податку навряд чи істотно торкнеться, тому що більшість з них розміщують свої активи за кордоном, а нерухомість і автомобілі реєструють на юридичних осіб. Тобто вони фактично будуть поза зоною дії цього закону. А ось представникам середнього класу, для яких купівля пристойної квартири або машини, можливо, є надбанням усього трудового життя, доведеться заплатити.
Кому це потрібно?
В цілому ж податок на багатство може стати одним з джерел для виплат за соціальними ініціативами президента. Вважається, що введення податку може принести бюджету країни близько 900 мільйонів гривень, і, по суті, це немаленька частка суми, передбаченої на втілення соціальних ініціатив Януковича. Крім іншого, Мінфін має намір незабаром ввести ще кілька податків, серед яких підвищення акцизів на алкоголь і імпортних мит на деяку продукцію. А підвищення цін, як відомо, призведе до зниження споживання продукції, що, в свою чергу, стане причиною скорочення виробництва. А вже це, звісно, позначиться на сплаті податку на прибуток.
Однак аналітики припускають можливість того, що влада не дуже-то і зацікавлена в ухваленні такого законопроекту. Адже з листопада 2011 року, коли про нього вперше заговорили, пройшло вже практично 5 місяців, а тепер ось ще й зміни вносяться. Виходячи з цього, можна припустити, що дані розмови про введення "податку на багатство" - стратегічний хід чинної влади, спрямований на підвищення свого авторитету перед бідної категорії населення (яка у нас в країні, як відомо, досить велика) напередодні виборів 2012 року. Водночас у багатьох країнах світу вже давно діє подібний податок, тож, можливо, такі кроки влади говорять про її бажання привести українську систему оподаткування у відповідність зі світовими стандартами. Так, у Франції відповідний податок іменується "податком на справедливість" і передбачає, що багаті повинні ділитися своїм зайвим багатством з бідними, відновлюючи, таким чином, справедливість.
У будь-якому випадку законопроекту у Верховній Раді поки немає, і який саме варіант потрапить на розгляд - невідомо.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас