Іран скоротив експорт нафти в Іспанію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іран скоротив експорт нафти в Іспанію

Енергетика
178
Іран скоротив обсяг поставок нафти в Іспанію. Про це повідомляє Reuters з посиланням на іранський телеканал Press TV, який, у свою чергу, посилається на неназвані джерела. На скільки саме зменшився експорт нафти іспанським партнерам, невідомо. На частку іранської нафти припало близько 12 відсотків усього нафтового імпорту Іспанії в минулому році, або приблизно 160 тисяч барелів нафти на добу.
Крім того, як вказує AFP, також з посиланням на іранські ЗМІ, ісламська республіка в подальшому може зупинити поставки вуглеводнів в Німеччину та Італію. Раніше 10 квітня міністр нафти Ірану Рустам Кашемі (Rostam Qasemi) заявив, що країна більше не експортує нафту в Грецію. Обсяг поставок іранської нафти до Греції складає близько 100 тисяч барелів на добу.
Дії Ірану є відповіддю на нафтове ембарго з боку Євросоюзу, яке вступить в силу в липні поточного року. В кінці лютого у відповідь на санкції ЄС ісламська республіка також перекрила експорт нафти до Франції і Великобританії. Санкції щодо Ірану були також введені США, де, як і в ЄС, побоюються, що іранська ядерна програма носить військову спрямованість. У Тегерані завжди стверджували, що ядерні дослідження країни носять винятково мирний характер.
Іран є другим за обсягом виробником нафти в ОПЕК. Добовий видобуток нафти в країні становить 3,5 мільйона барелів, з яких на експорт йде 2,5 мільйона. У 2011 році продаж вуглеводнів за кордон приніс в бюджет Ірану близько 100 мільярдів доларів. 10 квітня президент республіки Махмуд Ахмадінеджад заявив, що Іран може безболісно обійтися без експорту нафти протягом трьох років.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас