Захарченко заплатить "ЄДАПСу" 100 млн. грн за паспорти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Захарченко заплатить "ЄДАПСу" 100 млн. грн за паспорти

Казна та Політика
1607
МВС провело тендер на виготовлення закордонних паспортів для громадян України. Згідно з інформацією "Вісника держзакупівель", переможцем тендеру виявилася скандально відома компанія "ЄДАПС". Вона погодилася надрукувати 716070 паспортів за 100 091 400 грн.
Виходить, що один закордонний паспорт обійдеться у 140 грн.
На сайті Міжрегіонального центру видачі паспортних документів сказано, що оформлення паспорта протягом 10 днів коштує 851 грн., а протягом місяця - 407 грн.
У жовтні минулого року прес-служба "ЄДАПС" повідомила, що компанія виграла тендер на постачання МВС обладнання, призначеного для автоматизованої обробки інформації, необхідної для виготовлення електронних (біометричних) закордонних паспортів.
Мільярд "ЄДАПС"
У 2011 році МВС сплатило "ЄДАПСу" майже мільярд. Зокрема були закуплені бланки документів суворого обліку на пластиковій основі – 7 007 500 од., персоніфіковані бланки документів суворої звітності на пластиковій основі – 205 734 од. Всього – 7 213 234 одиниць.
Віце-прем'єр Борис Колесников минулого року планував відновити державний контроль над виробництвом захисних знаків і документів суворої звітності.
Це стало б колосальним ударом по бізнес-імперії "ЄДАПС", контрольованій Василем Грицаком. Він є народним депутатом від Партії регіонів, членом Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.
Війна за паспорти
Восени Партія регіонів ледь не провела паспортну революцію. Був ухвалений закон, який передбачав, що з 2012 року в Україні будуть видаватися документи, оснащені електронним чипом з персональними даними про власника. Внутрішні українські паспорти будуть замінені паспортною карткою, яка буде містити ім'я, місце народження і стать громадянина, оцифровані фото і підпис. У такі картки може заноситися інформація про місце реєстрації громадян, їх сімейний стан, а також додаткові біометричні дані. Електронним чипом також планується оснастити паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний та службовий паспорти, посвідчення моряка, члена екіпажу, тимчасове посвідчення громадянина України.
Однак проти цього закону виступило Міністерство юстиції. У заяві відомства сказано, що під офіційним приводом налагодження безвізового режиму з Євросоюзом, який зажадав ввести біометричні документи в рамках лібералізації візового режиму з Україною, порушуються "конституційні принципи". "Закон визначає безальтернативну технологію виготовлення документів, що призведе до подорожчання їх виробництва і закріпить існуючу монополію в цій сфері, тобто є потенційно корупційним", - йшлося в заяві.
Проти паспортної революції виступили і журналісти. На провідних телеканалах були показані сюжети, в яких висловлювалося занепокоєння про надійність зберігання відбитків пальців.
Президент Віктор Янукович почув стурбованість громадськості і ветував закон.
Народний депутат від Партії регіонів Василь Грицак, чиє ім'я пов'язують з концерном "ЄДАПС", раніше заявляв, що Україна не повинна проводити тендер на виготовлення біометричних паспортів, а віддати все замовлення "ЄДАПСу".
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас