Не по прем'єру договір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не по прем'єру договір

Казна та Політика
2355
В Україні вимагають судити чинного прем'єр-міністра Миколу Азарова за тією ж статтею, що і екс-прем'єра Юлію Тимошенко. Законодавство теоретично дозволяє реалізувати такий сценарій. Але політики впевнені, що глава держави захистить свого ставленика. Як мінімум до жовтневих виборів Верховної Ради Азарову нічого не загрожує.
Сенс претензій до нинішнього глави уряду зводиться до перевищення службових повноважень при підписанні у жовтні минулого року в Санкт-Петербурзі договору про зону вільної торгівлі (ЗВТ) з СНД. Народний депутат від Блоку Тимошенко Сергій Терьохін, який звернувся з цього приводу до Генпрокуратури України, стверджує, що Азаров перевищив службові повноваження, оскільки діяв за власною ініціативою, без відповідних директив (вказівок) від президента Віктора Януковича. Це, на думку депутата, є злочином і підпадає під дію тієї ж статті Кримінального кодексу (КК) України, за якою півроку тому була засуджена Тимошенко.
Як відомо, екс-прем'єр, лідер опозиції звинувачувалася за 365-ю статтею КК - про перевищення службових повноважень. Вирок до семи років позбавлення волі був заснований на тому, що Тимошенко, підписуючи в січні 2009 року в Москві довгострокові газові угоди, діяла без відповідних директив президента України і без узгодження своїх рішень з повним складом уряду. В результаті були підписані документи, дія яких завдала серйозної шкоди економіці та безпеці держави, зробила висновок сторона звинувачення.
Депутат Терьохін стверджує, що Азаров, підписавши угоду про ЗВТ СНД, вчинив так само, як і Тимошенко, оскільки про зміст документа в Києві дізналися вже після його підписання. І якщо вже дії одного політика оцінили в рамках кримінального законодавства, то і стосовно іншого потрібно застосувати такі ж рамки, вважає він. "Пан президент, якщо вам через особисту боязнь не хочеться випускати Тимошенко з-під арешту, але хочеться закрити проблему вибіркового правосуддя (адже щоразу на будь-якій зустрічі зі світовими лідерами ви відчуваєте себе хлопчиком для биття), то посадіть Азарова в Лук'янівське СІЗО за абсолютно подібну провину", - звернувся Терьохін до Віктора Януковича.
Українські чиновники минулого тижня неофіційно підтвердили журналістам, що глава держави був засмучений, коли побачив підписаний Азаровим в Санкт-Петербурзі документ. За їхніми словами, в проміжку між парафуванням (погодженням тексту) і підписанням в текст були внесені суттєві поправки. "З якихось причин у процесі підготовки до підписання в текст були внесені півсотні товарних груп, що підпадають під вилучення і обмеження з боку Росії. Тобто говоримо про зону вільної торгівлі, а підписуємо договір про торгівлю досить невільну, вигідну лише одному з партнерів. Взагалі-то це шулерство: в парафований документ правки не вносяться", - сказав один з чиновників. За його словами, російська сторона посилила свої позиції і в розділі розгляду торговельних спорів. Але українська делегація про це не знала: "З різних причин наші фахівці не брали участі в роботі над документом. Ми отримували інформацію від колег. Як виявилося, неповну, я б сказав, навмисне спотворену інформацію".
У Києві обурилися підміною, але до пори не афішували скандальну ситуацію, намагаючись залагодити її по дипломатичних каналах. Саме тому, як стверджує співрозмовник "НГ", договір про ЗВТ СНД ніяк не потрапить на ратифікацію до Верховної Ради. У листопаді уряд оголосив, що вніс текст в парламент, але документ до моменту реєстрації було повернуто назад до кабінету міністрів. А в лютому-березні керівництво Ради кілька разів повідомляло, що документ не був зареєстрований до розгляду депутатами. Президент Янукович, якого питали про долю договору, ухильно відповів, що підготовка до ратифікації вимагає попереднього вирішення низки технічних питань.
Як тепер з'ясувалося, українська сторона намагалася домовитися про повернення до раніше затвердженого тексту. Але зараз ситуація ще більше заплуталася: російський парламент завершив ратифікацію того варіанту, який підписали прем'єри. І щоб повернутися до попереднього варіанту документа, який був парафований, Держдумі довелося б спочатку скасувати щойно затверджений договір. У Києві не дуже вірять в такий сценарій.
Голова правління центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко підтвердив "НГ", що текст договору, який готувався до підписання, відрізнявся від того, який був поданий на підпис прем'єрам. "Можна сказати, що Росія знову переграла Україну. Але винен в цьому не Азаров, який поставив підпис, а ті відомства і служби, які зобов'язані були тримати руку на пульсі, уважно вивчити документ, який подавався на підпис главі уряду, зобов'язані були бути на 100% впевненими, що Азаров ставить підпис саме під тим договором, текст якого був раніше парафований", - зазначив експерт.
Фесенко вважає, що Янукович не звинувачує в цьому особисто Азарова: "Це преса дізналася про ситуацію зараз, а главі держави все було відомо набагато раніше. Але він не покарав Азарова, не відправив його у відставку. Значить, мабуть, розуміє, що не прем'єр винен. Ситуації, в яких опинилися Тимошенко і Азаров, відрізняються: Янукович вважає, що екс-прем'єр, підписуючи кабальні газові контракти, підклала свиню особисто йому, а чинний глава уряду сам став жертвою, стосовно нього вчинили по-свинськи". Тому експерт вважає, що справа закінчиться службовим розслідуванням.
Разом з тим політолог зазначив, що опозиція вдало використала ситуацію, щоб ще раз звернути увагу на проблеми українського законодавства і системи правосуддя. "Зверненням до Генпрокуратури щодо Азарова представники опозиції намагаються ще раз продемонструвати абсурдність кримінального переслідування за політичні рішення".
За матеріалами:
Независимая газета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас