Себе не обділили. У скільки обходяться привілеї та пільги для депутатів-прогульників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Себе не обділили. У скільки обходяться привілеї та пільги для депутатів-прогульників

Казна та Політика
675
У 2012 році, тимчасово відмовившись від частини пільг, народні депутати заощадили 55 млн бюджетних гривень. Фокус підрахував, у скільки держскарбниці обійдуться решта привілеїв, пільговики-мільйонери і депутати-прогульники, які роками не з'являлися в Раді.
Милуючись мальовничим видом на парламент і Маріїнський парк з балкона свого готельного номера в столичному готелі "Київ", нардеп-комуніст Євген Царьков зізнається: оплачене за казенний рахунок житло, призначене всім іногороднім парламентаріям, - велике благо. Проживаючи в готелі, він особисто економить від $700 до $800 на місяць на оренду квартири неподалік від парламенту. І хоча для депутата, який не приховує, що міг би обзавестися в столиці власною житлоплощею, це гроші невеликі - все одно приємно. Погано одне - за задоволення Царькова платити доводиться платникам податків, і не $700, а суму майже в два рази більшу. Саме стільки щомісяця Держбюджет витрачає на оренду одного номера в "Києві".
Вперед і вгору
Щоб у рік виборів зам'яти незручну тему депутатських привілеїв, в грудні 2011 року влада зробила гучну заяву: депутати відмовилися від 11 видів пільг, позбавивши себе права на безкоштовний проїзд і провезення багажу, отримання потрійної зарплати в разі дострокового припинення повноважень і 12 відпускних окладів у разі виходу на пенсію. Судячи зі схваленого 20 березня кошторису парламенту, це дозволило заощадити близько 55 млн грн.
Але економія ця тимчасова. Пільги Рада не скасувала, а тимчасово призупинила до нового скликання, а паралельно засекретила список депутатів, які ними користуються. На основі отриманих з апарату ВР відповідей і власних даних Фокус підрахував, скільки міг би заощадити Держбюджету, якби нардепи по-справжньому відмовилися від пільг, якими не користуються їхні західні колеги, а керівництво ВР справно штрафувало прогульників.
Все в дім
Щоб довести, що він і його колеги в безкоштовних готельних номерах не шикують, Царьков покликав Фокус на екскурсію. Обстановка без надмірностей: двоспальне ліжко, невеликий гардероб, два столи, телевізор, тумбочка і холодильник, в якому, як чесно зізнається комуніст, і горілку-то не охолодити.
Втім, в непоказних готельних номерах переважна більшість заможних колег Царькова цього не роблять тому, що в них не живуть. Нардеп-регіонал Владислав Лук'янов, який у травні минулого року купив котеджне містечко під Києвом "Олімпік-Парк", зізнається, що в своєму готельному номері в "Києві" він зберігає речі, а живе в розкішних апартаментах в центрі столиці, неподалік від Золотих воріт.
Якщо вірити отриманим Фокусом даним апарату ВР, щомісяця номер-шафа нардепа обходиться держскарбниці в 10 500 грн., тобто в 126 тисяч грн. на рік. Всього в нинішньому році в "Києві" для депутатів виділили 134 номери, з них 89 однокімнатних і 45 двокімнатних вартістю від 350 до 450 грн. на добу. Ще чотири номери є в готелі "Україна": два однокімнатні вартістю 450 грн. на добу і два двокімнатні по 510 грн.
Тим часом інформацію про мешканців номерів парламент засекретив, в своїй відповіді на запит Фокуса пославшись на нещодавнє рішення Конституційного суду про захист конфіденційних даних. Причини підвищеної таємності зрозумілі. У минулому році безкоштовним житлом користувалися вельми заможні регіонали Василь Грицак, Олександр Єфремов, Артем Щербань і Артем Пшонка, а також відомий дніпропетровський бізнесмен нардеп-бютівець Гарегін Арутюнов. За грубими підрахунками, якби відмовилися вони та їхні колеги від послуг готелю, економія Держбюджету сходу склала б близько 20 млн грн.
Окрема потенційна стаття економії - зарплати нардепів-прогульників. За даними віце-спікера парламенту Миколи Томенка, тільки за перші три місяці 2012 року на робочих місцях жодного разу не з'явилися 17 депутатів, з них одинадцять - члени фракції регіоналів, троє - БЮТ-Б, один - НУНС і двоє позафракційних. Якби Рада дотримувалася закону і позбавляла прогульників платні та грошей, призначених на здійснення депутатських повноважень, - мінімум 23 тисячі грн. на місяць, за рік парламент зміг би заощадити більше 5 млн грн.
Пояснювати причини прогулів нардепи, як правило, відмовляються. Втім, прес-служба одного з фігурантів ганебного списку - найбагатшого українця регіонала Рината Ахметова, в письмовому вигляді повідомила Фокусу, що всі роки депутатства зарплату він в повному обсязі перераховує на благодійність. Зокрема, 149 тисяч грн., отриманих в парламенті в минулому році, Ахметов передав відділенню дитячої кардіохірургії донецького Інституту невідкладної і відновної хірургії ім. В.К. Гусака - того самого, де оперували Оксану Макар, і те ж саме планує зробити в цьому році.
Однак така благодійність за казенний рахунок у колег Ахметова викликає запитання. "Це, як би м'якше сказати, не зовсім етично - отримувати зарплату за те, чого ти не робиш", - намагаючись не образити колегу, пояснює глава підкомітету з питань депутатської етики нунсівець Юрій Гримчак. Хоча, як зізнається експерт в питаннях етики, нардепів, які роками не з'являються в парламенті, насправді десятки. І сотні тисяч "депутатських" гривень вони не віддають хворим дітям, а запросто кладуть в свої і без того тугі кишені.
Дешево і сердито
В бліц-інтерв'ю Фокусу перший віце-спікер парламенту Грузії Михайло Мачаваріані розповів про скромне життя нардепів-співвітчизників і прості схеми економії мільйонів бюджетних коштів
Який бюджет парламенту Грузії на 2012 рік?
33 млн ларі, що становить приблизно $20 млн. Всі витрати парламенту чітко регламентовані. Якщо необхідно купити щось на суму понад $2000, наприклад, певне обладнання, для цього скликається спеціальна рада, де вирішуються подібні питання.
А яка зарплата народних депутатів в Грузії?
Щомісяця вони отримують 1000 євро ($1335). У спікера парламенту ця сума трохи вища - 1500 євро ($2000). Але хочу зазначити, що це з усіма надбавками. На ці гроші депутати оплачують мобільний зв'язок, купують бензин. До того ж у них немає службового транспорту. Згідно з грузинськими законами, автомобілі передбачені тільки для спікера парламенту, його заступників та голів комітетів.
Депутатів, які не ходять на роботу, штрафують? Якщо так, який розмір штрафів?
Раніше були проблеми з дисципліною депутатів. Втім, це головний біль у багатьох парламентах. Зараз наш парламент дуже дисциплінований. Звичайно, ми штрафуємо депутатів за відсутність на засіданнях та за використання чужого пульта для голосування. Гроші від штрафів ідуть до благодійних фондів. Але зараз це невеликі суми, приблизно 5000-7000 ларі на рік ($3000-4200).
У депутатів є пільги, яких немає у звичайних людей?
Ніяких пільг немає. Також хочу зазначити, що у нас немає державних дач і санаторіїв.
Як ви вирішуєте питання з житлом іногородніх депутатів? Виділяєте квартири чи даєте гроші на оренду тимчасового житла?
Зі 150 депутатів іногородніх у нас 61 людина. Це виключно ті, у кого немає свого житла в Тбілісі. Щомісяця ми виділяємо по $300 на оплату житла кожного депутата. Але, звичайно, гроші не видаються їм на руки, платежі проходять офіційно, через бухгалтерію парламенту.
Марія Жартовська
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас