Рахункова палата критикує роботу ДКЦПФР в 2009-2011рр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рахункова палата критикує роботу ДКЦПФР в 2009-2011рр

127
Державне регулювання фондового ринку в Україні відлякує інвесторів: в країні не створені дієві механізми держрегулювання ринку цінних паперів, констатувала колегія Рахункової палати за результатами аудиту ефективності використання коштів держбюджету на реалізацію держполітики в сфері обігу цінних паперів і функціонування фондового ринку.
"Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку протягом 2009-2011 років здійснювала регулювання, в основному, хаотично і безсистемно, в результаті чого на фондовому ринку існує низка проблем, пов'язаних з його розвитком і функціонуванням", - йдеться в повідомленні прес-служби Рахункової палати в понеділок.
Відзначаючи, що обсяг залучення коштів через інструменти фондового ринку в 2011 році виріс удвічі, в порівнянні з попереднім роком - до 172,94 млрд грн, палата вказує на якісні характеристики ринку, які, на її думку, в цілому залишаються на низькому рівні.
"Зокрема, показник співвідношення капіталізації лістингових компаній до ВВП в 2009-2011 роках в середньому склав 14,3%, що в 3-4 рази менше, ніж у Росії та Казахстані. Майже 85% від загальних обсягів договорів знаходиться за межами організованої торгівлі", - наголошується в повідомленні.
Рахункова палата констатує, що участь населення в діяльності ринку і довіра до нього є низькими.
На думку аудиторів, однією із головних причин ситуації, що склалася, є недосконале нормативно-правове забезпечення роботи національного фондового ринку, в тому числі відсутність дієвої програми його розвитку, на основі якої повинна формуватися державна політика в цій сфері.
"Законодавчо не стимулюється зростання організованого ринку цінних паперів. До цих пір не створена централізована депозитарна система. Не сприяє розвитку фондового ринку відсутність базового закону про похідні цінних паперів (деривативи)", - йдеться в прес-релізі.
Рахункова палата також вважає, що недосконалий механізм контролю державного регулятора за діяльністю емітентів та професійних учасників фондового ринку не дозволяє оперативно виявляти і припиняти порушення. Аудитори додають, що в 2009-2011 роках із загальної суми штрафних санкцій, які нарахувала комісія з цінних паперів, порушники заплатили тільки 13%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас