80% українців вважають, що право інтелектуальної власності має захищатися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

80% українців вважають, що право інтелектуальної власності має захищатися

262
Українці готові захищати свої інтелектуальні права, але при цьому не бояться порушувати інтелектуальні права інших. Такі дані дослідження, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" на тему захисту інтелектуальної власності в Україні.
Так, майже 80% опитаних вважають, що право інтелектуальної власності має захищатися (в т.ч. 58% - має захищатися завжди, 21% - має, але не завжди). Лише 4% - протилежної думки. Ще 17% - не змогли визначитися з цього приводу.
Тільки 13% опитаних вважають, що дії влади щодо захисту інтелектуальної власності в Україні є ефективними і 60% - не ефективні. Ще 27% - не визначилися з оцінками.
Що ж стосується практичного дотримання правил, то якщо у людини буде вибір купити копію книги, передруковану з оригіналу, за ціною нижче оригіналу і при цьому за якістю вона майже або взагалі не поступатиметься оригіналу, тільки 13% опитаних відмовляться від дешевої копії і придбають оригінал. Разом з тим, 32% - куплять дешеву копію, а 26% - будуть намагатися отримати її виключно безкоштовно (наприклад, скачають в інтернеті). 30% опитаних не змогли визначитися, в основному це літні люди.
Якщо у людини буде вибір купити диск з музикою, кіно або комп'ютерну програму скопійовані з оригіналу, за ціною нижче оригіналу і при цьому за якістю вони майже або взагалі не будуть поступатися оригіналу, тільки 12% опитаних відмовляться від дешевої копії та придбають оригінал. Водночас 25% - куплять дешеву копію, а 31% - будуть намагатися отримати її виключно безкоштовно (наприклад, скачають в інтернеті). 32% опитаних не змогли визначитися.
Якщо у людини буде вибір купити одяг, підроблений під відомого світового виробника, за ціною нижче оригіналу і при цьому за якістю він майже або взагалі не поступатиметься оригіналу, тільки 15% опитаних відмовляться від дешевої копії та придбають оригінал. Разом з тим, 58% - куплять дешеву копію. 28% опитаних не змогли визначитися.
Таким чином, майже 60% опитаних українців готові порушити права інтелектуальної власності у разі придбання одягу, книги, музики, кіно чи комп'ютерної програми.
Важливо зазначити, що чим молодші респонденти, чим частіше вони користуються інтернетом, чим вищий рівень їх освіти, тим частіше вони готові відмовитися від оригіналу на користь дешевої копії або безкоштовної версії: майже 50% опитаних у віці 18-29 років постараються безкоштовно скачати в інтернеті музику, кіно чи комп'ютерну програму, ще чверть - купувати дешеву копію і лише кожен десятий купуватиме оригінал.
Незважаючи на те, що абсолютна більшість опитаних не готові дотримуватися прав інтелектуальної власності на практиці, побічно більшість з них розуміють, що відповідальність за порушення цих прав має бути.
Респондентам було запропоновано уявити, що вони написали книгу або музику, розробили програму або зробили якийсь винахід, а потім дізналися, що хтось використовує це безкоштовно і вони нічого з цього не отримують.
Після цього 18% опитаних погодилися, що потрібно покарати людину і при цьому повинна бути кримінальна відповідальність, 27% вважають, що повинна бути адміністративна відповідальність (наприклад, штраф), ще 18% зазначили, що на перший раз достатньо попередження, а карати треба тільки коли це повториться.
Лише 18% опитаних не підтримали б покарання, в т.ч. 11% - зазначили, що хай використовує безкоштовно, але всюди зазначає авторство, і лише 7% - будуть тільки раді, що їхнім винаходом користуються інші і плати за це не потрібно. Ще 19% опитаних не змогли визначитися з цього питання.
Всього було опитано 2000 респондентів від 18 років і старше по всій Україні методом особистого інтерв'ю.
Похибка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%, для значень близьких до 30% - не більше 2%, для значень близьких до 10% - не більше 1,3%, для значень близьких до 5% - не більше 1%.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас