Вчені винайшли пристрій, здатний читати думки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені винайшли пристрій, здатний читати думки

78
Фахівці каліфорнійської компанії NeuroVigil під керівництвом нейробіолога Філіпа Лоу розробили портативний нейронний пристрій, здатний читати думки людини. Винахід дозволить говорити людям, які позбавлені такої здатності з різних причин.
Пристрій читання мозкових хвиль iBrain було протестовано відомим фізиком-теоретиком Стівеном Хокінгом, який вже багато років паралізований через бічний аміотрофічний склероз. Після того як Хокінг втратив здатність говорити, він спілкується за допомогою синтезатора мови, контрольованого датчиком на щоці.
"В процесі роботи ми намагалися знайти спосіб спілкуватися з мозком Хокінга в обхід його тіла, - сказав Лоу. - Наш пристрій iBrain може збирати дані в режимі реального часу, поки людина знаходиться в ліжку, дивиться телевізор або займається чимось ще".
Ідея його створення полягає в тому, щоб переконатися, що люди можуть використовувати свій розум для створення послідовних і повторюваних картинок, які комп'ютер зможе переводити в слова чи команди. Пристрій являє собою вузьку чорну пов'язку для голови з вбудованими трансмітерами, які торкаються безпосередньо до шкіри голови.
Під час тестування iBrain Хокінг сконцентрувався на тому, щоб стиснути руку в кулак, і пристрій сприйняв його думки як сигнали.
Сам Хокінг зазначив, що поки його датчик на щоці працює швидше, але якщо Лоу допрацює свій пристрій, то фізик буде користуватися саме ним.
Керівник лабораторії вікової фізіології мозку відділу досліджень мозку Наукового центру неврології Російської академії медичних наук професор Віталій Фокін розповів, що в певних умовах подібні пристрої можуть успішно функціонувати.
"Оскільки комп'ютери працюють на двійковій системі, вони не можуть зрозуміти якусь складну думку. В деяких областях мозку є альфа-ритм. Можна навчити людину пригнічувати цей ритм, що означатиме для комп'ютера певну команду. Але довести за допомогою такого пристрою теорему Піфагора буде складно. По ідеї можна і друкувати за допомогою сили думки, але найслабша ланка в цій системі - людський мозок. Зчитування з нього може бути неточним", - заявив Фокін.
Провідний науковий співробітник Інституту вищої нервової діяльності та нейрофізіології Російської академії наук Георгій Іваницький зазначив, що проблема розпізнавання думок вирішена значною мірою.
"Протягом багатьох років у нашій лабораторії проводяться експерименти, які допомагають зрозуміти, як на енцефалограмі проявляється розумова діяльність людини. За цими ознаками ми можемо визначати, про що думає людина і яке когнітивне завдання вона виконує. Але я вважаю, що практичне застосування цих даних не виправдане і передчасне. Інтерфейс "мозок - комп'ютер" в останні десять років інтенсивно вдосконалюється... Завдяки йому знерухомлені люди, не здатні до мовної артикуляції, можуть керувати зовнішніми пристроями і з їх допомогою передавати інформацію", - сказав Іваницький.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас