Вчені навчилися перетворювати електрику в спирт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені навчилися перетворювати електрику в спирт

116
Учені з Каліфорнійського університету знайшли спосіб перетворення електроенергії в ізобутанол, що є альтернативним видом палива.
Учені з Каліфорнійського університету вперше продемонстрували метод перетворення вуглекислого газу за допомогою електрики в рідке паливо ізобутанол, довівши можливість перетворення електроенергії в звичне хімічне паливо, пише CNews.
До теперішнього моменту електроенергію, що виробляється за допомогою різних методів, було важко зберігати ефективно. Хімічні акумулятори, гідравлічні насоси, розщеплення води мають невисокий ККД і несумісні із сучасною транспортною інфраструктурою. Однак перетворення електроенергії в рідке паливо дає можливість добитися високої щільності зберігання енергії. Крім того, тоді можна перейти на використання електрики в якості палива для транспорту без необхідності змінювати існуючу інфраструктуру.
Вчені пропонують новий метод перетворення електричної енергії в хімічну, збережену у вигляді спирту, яким можна заправляти автомобілі. Цього вдалося добитися за допомогою генетично модифікованих мікроорганізмів Ralstonia eutropha H16, яких "навчили" виробляти ізобутанол і 3-метил-1-бутанол. Для цього використовується біореактор, вуглекислий газ в якості єдиного джерела вуглецю і електрику.
Процес заснований на фотосинтезі. Як відомо, фотосинтез - це процес перетворення енергії світла в хімічну енергію. Є два етапи фотосинтезу - світлова реакція і реакція в темряві. Світлова реакція перетворює світлову енергію в хімічну енергію, і відбувається на світлі. Для другого етапу фотосинтезу, перетворення СО2 в цукор, світло не потрібне. Вченим вдалося розділити обидва етапи фотосинтезу: замість використання біологічного фотосинтезу, перетворити сонячне світло в електричну енергію (за допомогою сонячних панелей), а потім захопити вуглекислий газ для виробництва палива.
Цей метод більш ефективний, ніж аналогічні процеси в природних біологічних системах. Так, для виробництва палива при даному процесі не потрібні великі посівні площі, як у випадку з традиційним біопаливом. Оскільки основна реакція відбувається в темряві, біореактор з бактеріями можна розмістити будь-де, а сонячні панелі розташувати на даху будівлі або в пустелі.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас