Андрію Клюєву повертають статус — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Андрію Клюєву повертають статус

1242
Указ N251/2012 "Питання апарату Ради національної безпеки і оборони" було оприлюднено на президентському сайті в п'ятницю. Головною новацією документа є збільшення граничної чисельності працівників апарату РНБО, секретарем якої є колишній перший віце-прем'єр Андрій Клюєв, в два рази - з 90 до 180 штатних одиниць.
Крім того, документ передбачає появу в структурі апарату РНБО чотирьох нових департаментів - державної безпеки і правоохоронних органів, військової безпеки, економічної і соціальної безпеки, а також зовнішньополітичних аспектів національної безпеки. "Кабінету міністрів забезпечити в установленому законом порядку фінансування здійснення апаратом Ради національної безпеки і оборони покладених на нього додаткових функцій, - йдеться в документі. - Секретарю ради забезпечити приведення штатного розкладу апарату РНБО у відповідність з цим указом".
Ще один указ, підписаний у п'ятницю президентом Віктором Януковичем (N252/2012), - "Про комітет з питань реформування правоохоронних органів" - створює новий консультативно-дорадчий орган при главі держави. "Для усунення дублювання повноважень правоохоронних органів, оптимізації їх структури та чисельності, чіткого визначення та розмежування компетенції цих органів, підготовки узгоджених пропозицій щодо їх подальшого комплексного реформування... постановляю: створити комітет з питань реформування правоохоронних органів як консультативно-дорадчий орган при президенті", - йдеться в указі. Документ затверджує і положення про комітет, а також його персональний склад. Виконавчим секретарем Віктор Янукович вирішив призначити Андрія Клюєва.
Варто зазначити, що серед завдань нового органу при президенті - підготовка пропозицій щодо оптимізації правоохоронних органів, їх структури і чисельності, а прийняті ним рішення "є обов'язковими для розгляду центральними та місцевими органами виконавчої влади". "Організаційно-технічне, інформаційно-аналітичне та інше забезпечення діяльності комітету здійснюється апаратом Ради національної безпеки і оборони", - підкреслюється в указі.
"Ці укази є, з одного боку, наслідком боротьби за відновлення статусу Радбезу, а з іншого - за повернення Андрію Клюєву, скажімо так, належного політичного статусу, - пояснив голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко. - Наскільки я знаю, Клюєв хоче повернути Радбезу ту славу, яка у нього була за часів Горбуліна (Володимир Горбулін був секретарем РНБО в 1994, 1996-1999 роках)". Фесенко також зазначив, що на сьогоднішній момент "всі силові структури напряму підпорядковані президенту". "І якщо Андрій Петрович (Клюєв) спробує встати між силовиками і президентом, то саме тут у нього можуть виникнути потенційні проблеми", - уточнив він.
З Володимиром Фесенком погоджується і президент аналітичного центру "Відкрита політика" Ігор Жданов, який заявив, що "одне із завдань Клюєва - відродження авторитету РНБО, який за останній рік, м'яко кажучи, знизився". "Що ж стосується реформування правоохоронних органів, то, враховуючи, що всі питання він вирішуватиме безпосередньо з президентом, буде дуже цікаво подивитися на перші конкретні пропозиції комітету", - резюмував Жданов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас