Росія планує викупити у Білорусі ділянку нафтопроводу "Дружба" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія планує викупити у Білорусі ділянку нафтопроводу "Дружба"

326
Росія могла б викупити у Білорусі ділянку чинного нафтопроводу "Дружба", по якому сировина надходить споживачам Центральної та Східної Європи.
Про це повідомив віце-президент російської трубопровідної монополії "Транснафта" Михайло Барков.
Відповідаючи на питання про те, чи хоче "Транснафта" купити білоруську частину "Дружби", Барков відповів: "Можемо", пишуть Ведомости.
Поставки по "Дружбі" поки залишаються ефективнішими, ніж експорт по Балтійській трубопровідній системі БТС-2.
Барков додав, що переговори про купівлюу білоруської ділянки "Дружби" велися і раніше, і якщо вони відновляться, "Транснафта" в них знову візьме участь.
Транснафта експортувала у 2011 році по нафтопроводу "Дружба" 62,3 млн тонн нафти - близько чверті від сумарного обсягу експорту.
Барков сказав також, що експорт російської нафти Urals з нового порту Усть-Луга - кінцевої точки БТС-2 - складе 18-20 млн тонн в 2012 році.
Нагадаємо, що РФ вдалося позбутися посередницьких послуг у транспортуванні газу через територію Білорусії, викупивши повністю "Белтрансгаз". В обмін Мінську були обіцяні суттєві знижки на паливо, що постачається з Росії.
Експерти вважають, що оскільки "Газпром" тепер є одноосібним власником "Белтрансгазу", він контролює обсяги транспортування "блакитного палива" до Європи через Білорусію.
Крім 100% акцій "Белтрансгазу", газовому монополісту належить і білоруська ділянка газопроводу "Ямал - Європа", тому російська компанія буде максимально задіяти цей маршрут транспортування газу. В цьому випадку "Газпром" зможе контролювати витрату коштів, що отримує за транспортування газу, і розвивати газотранспортну систему Білорусі.
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас