Інфляція рухається непомітно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція рухається непомітно

Казна та Політика
851
Середньорічна інфляція побила черговий мінімум, впавши в березні до 1,9%, повідомили в Держстаті. Найменшим виявилося і зростання споживчих цін за I квартал - всього на 0,7%. Це найнижчий показник за весь час статистичних спостережень, якщо не брати до уваги аномально дефляційний 2002 рік (-1,1%). При цьому місячні темпи зростання цін незначно прискорилися. У порівнянні з попередніми трьома місяцями, коли ціни росли на 0,2%, в березні вони збільшилися на 0,3%.
Ця динаміка була викликана підвищенням цін на паливно-мастильні матеріали (+2,6%), адже в лютому ціни на них зросли лише на 0,2%, а в січні і зовсім знизилися на 0,3%. "В цілому, з такими цифрами можна погодитися, оскільки зростання цін на бензин було більшим, а дизпаливо дорожчало меншими темпами", - говорить директор компанії "А-95" Сергій Куюн. Подальша цінова динаміка, за його словами, залежить від обраної урядом акцизної політики. "Без її зміни в квітні ціни на бензин зростуть ще на 1-2%. Однак якщо уряд вирішить компенсувати це подорожчання, зменшивши акцизи, то можливе зниження ціни", - пояснив Куюн.
При цьому Держстат не зафіксував характерне для весни прискорення зростання продовольчих цін, підвищився лише на 0,2%. Найбільше - на 11,5% - подорожчали яйця. "Швидше за все це передвеликодній ефект, і вже наприкінці квітня ціни на яйця повернуться до рівня початку березня", - вважає генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимир Лапа. На 0,3% збільшилася вартість м'ясопродуктів, на 0,5% - ціна риби. Споживачі не відчули цих змін, оскільки подешевшало молоко (-2,2%), сир (-0,7%), вершкове масло (-1,1%) і олія (-0,5%). Сьомий місяць поспіль падала ціна цукру (-1,5%). Знову подешевшали овочі (-0,9%). "Після лютневих холодів на ринок вийшли приватники і збили ціну. Зараз ринок перенасичений і овочами, і цукром, тому ймовірно подальше зниження цін", - зазначає Володимир Лапа.
Завдяки масовому перегляду регулятором тарифів на житлово-комунальні послуги в березні подорожчало постачання холодної води (+3,6%) і каналізація (+3,2%). Тарифи були переглянуті через зростання вартості електроенергії для промислових споживачів. Зазначимо, що на цьому підвищення не закінчиться, оскільки Київ відклав його на невизначений термін, а Харків - переніс на квітень. Враховуючи невелику питому вагу холодної води у витратах споживачів, тарифи ЖКГ в цілому зросли на 0,3% - на рівні попередніх місяців.
У 2011 році високі темпи інфляції спостерігалися у квітні і травні - 1,3% і 0,8% відповідно. Це дозволяє очікувати, що в найближчі місяці середньорічна інфляція продовжить знижуватися, і до літа може виявитися менш 1%, вважає економіст ІГ "АРТ-Капітал" Олег Іванець. Однак експерт, як і раніше, передбачає прискорення інфляції в другому півріччі. Оприлюднений в п'ятницю консенсус-прогноз Мінекономрозвитку показує інфляцію за підсумками року на рівні 7,2%, що лише трохи нижче прогнозу, даного кварталом раніше (8%). "Навіть з урахуванням того, що комунальні тарифи будуть підвищуватися тільки після парламентських виборів і їх основний вплив на загальну інфляцію стане помітним лише в 2013 році, прискорення інфляції буде забезпечено погіршенням нового врожаю. Враховуючи те, що в 2011 році ціни на продовольство були основною причиною гальмування інфляції, в нинішньому році ми будемо мати справу з низькою базою порівняння", - відзначає Іванець. За його словами, різке прискорення інфляції стане помітним вже з червня, оскільки з літа минулого року в країні спостерігалася дефляція.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас