У Франції стартує передвиборча кампанія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Франції стартує передвиборча кампанія

125
У Франції почався зворотний відлік перед початком президентських виборів.
Незважаючи на те, що виборчий марафон де-факто стартував ще півроку тому, саме в понеділок передвиборча кампанія вступає в свої права офіційно - рівно за два тижні до першого туру, як цього наказує Конституція П'ятої республіки, передає ИТАР-ТАСС.
Починаючи з понеділка між кандидатами повинен дотримуватися абсолютний паритет в правах - всім їм відводиться однаковий обсяг ефірного часу для звернення до співгромадян, а також для демонстрації виборчих роликів. За дотриманням цього правила буде строго стежити Вища аудіовізуальна рада Франції.
Передвиборна кампанія завершиться опівночі 21 квітня, коли настане "день тиші". 22 квітня у Франції відбудеться перший тур виборів. Через різницю часових поясів між метрополією і численними заморськими департаментами, і спільнотами, голосування в Гваделупі, Мартініці, Французьких Гвіані і Полінезії, а також на Сен-П'єр і Мікелон розпочнеться на добу раніше.
За проведенням виборів буде спостерігати Конституційна рада (КР). Вона була створена в 1958 році. До цього президент Франції обирався парламентом, а не під час прямого голосування громадян. Саме КР належить прерогатива оголошення результатів президентських виборів і, як наслідок, імені нового господаря Єлисейського палацу.
Цього року Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ ухвалило рішення не направляти свою моніторингову місію на французькі вибори незважаючи на те, що Париж завчасно зробив відповідне запрошення. За легітимністю електорального процесу на місцях спостерігають уповноважені представники все тієї ж Конституційної ради. Вони призначаються з-поміж суддівського корпусу або місцевої адміністрації після узгодження з вищими інстанціями. Їх число, як правило, коливається від 1200 до 1800 осіб. На дільницях можуть також бути присутні представники кандидатів у президенти.
У президентських виборах 2012 року беруть участь десять кандидатів. На минулих виборах їх було дванадцять, а в 2002 році в першому турі право зайняти вищий державний пост оскаржували між собою 16 кандидатів.
На даний момент в першу п'ятірку лідерів соцопитувань входять чинний президент Ніколя Саркозі, його головний суперник, соціаліст Франсуа Олланд, представник французьких націоналістів Марін Ле Пен, виразник ідей крайньо лівої опозиції Жан-Люк Меланшон, а також центрист Франсуа Байру. Серед аутсайдерів перегонів: кандидат від "зелених" Ева Жолі, Ніколя Дюпон-Еньян, який відколовся від правлячої партії і зараховує себе до "голлістів", профспілковий діяч Філіп Путу, комуніст Наталі Арто, а також найстарший кандидат 70-річний Жак Шемінад.
В історії П'ятої республіки всі президентські вибори проходили в два тури. Сьогодні також мало хто сумнівається в іншому сценарії, оскільки жоден з претендентів не може похвалитися значною перевагою. Напередодні першого туру лідером опитувань є Саркозі (близько 29 відсотків голосів), відразу за ним йде Олланд, який ще кілька місяців тому вважався безперечним фаворитом. На думку експертів, саме ці два кандидати мають найбільше шансів вийти у другий тур 6 травня.
Висунуті ними передвиборні платформи багато в чому кардинально різні, як і належить в суперечці між двома принциповими суперниками. Ніколя Саркозі, який балотується на другий термін, лейтмотивом своєї кампанії обрав бюджетну дисципліну і політику жорсткої економії для подолання наслідків кризи в Європі. У разі обрання він пообіцяв вивести Францію на бездефіцитний бюджет до 2016 року.
Соціаліст Франсуа Олланд, навпаки, переконаний, що "затягування поясів" негативно позначиться на купівельній спроможності французів, внутрішньому попиті і в результаті підірве відновлення економіки країни. Він пообіцяв створити 60 тисяч нових робочих місць в держструктурах, повернутися до колишнього пенсійного віку - 60 років, а також ввести "надподаток для надбагатих" на рівні 75 відсотків.
Уподобання і сподівання французів стануть трохи більш визначеними через два тижні, коли для волевиявлення будуть запрошені близько 44 мільйонів зареєстрованих виборців. Місцеві оглядачі не відкидають сюрпризів. Попередні опитування говорять про те, що в першому турі неявка може досягти досить високих показників, як це вже було в 2002 році.
Всього по країні будуть відкриті близько 65 тисяч виборчих дільниць. Французи, які живуть за кордоном, зможуть проголосувати в посольствах і консульствах. На території Росії дільниці будуть відкриті в Москві, Санкт-Петербурзі та інших містах.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас