Україна обійшла Росію у податку на розкіш — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна обійшла Росію у податку на розкіш

1782
У четвер конфлікт між міністром фінансів Юрієм Колобовим і віце-прем'єр-міністром - міністром соціальної політики Сергієм Тігіпком щодо авторства податку на багатство вийшов за рамки кабінетів стараннями останнього фігуранта. Сергій Леонідович провів брифінг, на якому визнав, що конфлікт інтересів між двома відомствами дійсно є, і що Мінсоцполітики продовжуватиме гнути свою лінію.
Незважаючи на те, що Мінфін не оприлюднив свій варіант законопроекту, в пресі вже з'явилися його основні положення, частково підтверджені вчора і виступом Тігіпка. Так, Колобов наполягає на виключенні зі сфери оподаткування дорогих годинників, мобільних телефонів, шуб та інших статусних речей. Не вдаючись в міркування про те, для чого і з чиєї подачі це робиться, можемо лише припустити, що майбутні втрати бюджету вирішили компенсувати розширенням об'єкта оподаткування з нерухомості і транспортних засобів. Адже якщо Тігіпко пропонує вважати розкішшю будинки і квартири площею від 400 і 200 кв. м відповідно, то його опонент для особняків і квартир вибрав планки 250 і 120 кв. м. Крім того, в Мінфіні вважають за необхідне зменшити оподатковуваний об'єм циліндрів двигуна автомобіля з 3400 куб. см, як це пропонують в Мінсоцполітики, до 3000 тис. куб. см.
До слова, оприлюднені попередні підрахунки також показують вигоду пропозиції Колобова - проти 800 млн. грн щорічних надходжень від нового податку, які анонсує Тігіпко, Юрій Володимирович пообіцяв на 100 млн. грн. більше.
Як би там не було, в своїх поривах змусити багатих "поділитися з бідними", наші чиновники не самотні. Після розповіді про те, як на пострадянському просторі виплачують компенсації за внесками в Ощадбанку СРСР, "Комментарии" вирішили дізнатися про оподаткування багатства у сусідів України.
Приміром, Росія, де "товстосумів" значно більше, ніж в Україні, також щосили сьогодні обговорює введення з 2013 року податку на розкіш. Симптоматично, що в Москві про нього також заговорили напередодні виборів. Ще будучи кандидатом в президенти РФ Володимир Путін розмістив на своєму передвиборчому сайті потужний за своїм пафосом посил: "Введення податку на розкіш має стати свого роду суспільно визнаною платою за відмову від інвестицій в розвиток на користь надспоживання і марнославства". І додав, що цим податком будуть обкладатися тільки ті доходи, які використовуються на особисте надспоживання - "величезний будинок або земельна ділянка, колосальний літак, супер-яхта, суперавтомобіль".
Уже через лічені тижні заступник міністра економічного розвитку РФ Станіслав Воскресенський уточнив російським "Известиям", про що йде мова: обкладатися буде нерухомість площею від 1 тис. кв. м і автомобілі потужністю 200-250 кінських сил. Точку відліку з нерухомості чиновник пояснив бажанням не чіпати середній клас. Чим не привід задуматися українським колегам з їх 400-ми та 250-ма "квадратами"?
Правда, російські експерти вже висунули у відповідь аргумент про те, що в Сибіру та Москві вартість квартир і будинків площею від тисячі "квадратів", м'яко кажучи, різна - а значить, треба виходити саме з ринкової вартості об'єкта. Ці ж міркування, вважають експерти, справедливі і для оподаткування віп-автомобілів. Поки ж уряд Росії не поспішає до закріплення якихось певних норм і продовжує не поспішаючи прописувати на папері передвиборчі обіцянки Путіна. Втім, сам Володимир Володимирович не приховує, що "фіскальне значення податку на розкіш мінімальне".
Зате в Казахстані швидко підхопили російську ідею. Міністр фінансів цієї республіки Болат Жамішев ще в лютому заявив, що Астану ідеї Володимира Володимировича надихнули зайвий раз покопатися в цифрах. "Ми уважно вивчимо, як це і що пропонується в Російській Федерації і, виходячи з цього, визначимося", - передає слова казахського міністра агентство "Інтерфакс".
А от у Білорусі вводити податок на багатство не поспішають. Кажуть - немає чого, немає в республіці такого розшарування суспільства за рівнем доходів, як в Україні та Росії. "У Білорусі окремого податку на багатство немає, але, по суті, можна сказати, що багаті люди платять більше, ніж інші. Якщо під багатством мається на увазі будинок, то у нас є податок на нерухомість. Сума платежу залежить від вартості будинку. Наприклад, у Франції свого часу ввели податок на купівлю ювелірних виробів. Але в Білорусі великого обсягу продажів таких коштовностей немає", - розповів виданню "Народна газета" заступник міністра з податків і зборів Білорусі Олександр Дорошенко.
Білоруський чиновник побоюється, що введення податку на багатство може привести до того, що одержувачі великих доходів будуть їх "розмивати" і приховувати. "У податкових органів є можливість і без цього зіставляти доходи і витрати громадян, за необхідності донараховувати платежі з прибуткового податку", - цитується Дорошенко. Але не варто скидати з рахунків і те, що вибори президента в Білорусі вже минули.
Андрій Сантарович
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас