Плаваючий акциз: Обіцянки Азарова не втримають ціни на бензин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Плаваючий акциз: Обіцянки Азарова не втримають ціни на бензин

Енергетика
727
Кабмін здався під натиском цін на нафтопродукти і погодився ввести плаваючі ставки акцизів, про які трейдери говорять вже не перший місяць. Очікується, що ставки будуть компенсувати стрибки світових цін на нафту - знижуватися, коли ціни зростають, і збільшуватися, коли ціни падають. Проекту ще потрібно пройти затвердження в ВР, і в найближчий місяць він навряд чи запрацює. Тому в квітні ціни на заправках продовжать зростати.
Ціновий шок
За останній місяць бензин А-95 подорожчав ще на 58 коп. (до 10,99 в середньому по Україні). У торговельній мережі закінчуються запаси дешевого палива, закупівельні ціни зростають, причому в опті вдвічі швидше, ніж у роздробі. "Дешеві нафтопродукти вже практично відпрацьовано. І сьогодні розбавляти цю ціну нічим", - констатує голова асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України" Леонід Косянчук.
Але є і хороша новина - світові ціни на нафту сповільнили своє зростання. Спекулятивна складова, яка обумовлена, в першу чергу, кризою на Близькому Сході, вже досягла свого максимуму. Зростати далі цінам не дозволяє загальний економічний спад і, як наслідок, зниження споживання.
Дорогий бензин невигідний і самим трейдерам, оскільки подорожчання на 10-25 коп. дає відтік споживання від 10% до 20%. "Для операторів ринку це найстрашніше. Тому всі працюють на межі якоїсь нульової рентабельності, - говорить Косянчук. - І все одно сьогодні продукти дорожчають".
Ціновий шок переживає не тільки Україна. Приміром, у Литві ціни на паливо подолали позначку 5 літів за літр (близько 15 грн.), що призвело до протестів автомобілістів.
Прогноз на квітень
У квітні бензин марки А-95 може подорожчати до 11,80 грн. за літр. Середні ціни будуть коливатися в межах 11,45-11-50 грн. Дизельне паливо буде дешевше на гривню. Такий сценарій найбільш реалістичний при збереженні зовнішніх тенденцій і за відсутності поступок в акцизному питанні, каже Косянчук.
У квітні бензин марки А-95 може подорожчати до 11,80 за літр. Середні ціни будуть коливатися в межах 11,45-1,50 грн.
Галузеві аналітики роблять більш м'які прогнози. Заступник директора НТЦ Психея Геннадій Рябцев уточнив, що прогноз 11,80 грн. за літр стосується лише нафтопродуктів стандарту Євро-4: по бензинах стандарту 2001 року ціни зростуть копійок на 20. Прогноз Сергія Куюна з консалтингової групи А-95 - 11,70 грн. за літр А-95 і не менше 10,50 грн. за літр дизеля.
Але навіть такі ціни навряд чи змусять автомобілістів страйкувати. Межа у кожного водія своя, говорить Рябцев, і навіть ціна 12 грн. за літр не означає обвал попиту. За даними опитувань, третині споживачів все одно, якою буде ціна бензину, вони просто будуть більше заробляти, додає Рябцев.
Акцизи і рента
Проект про введення плаваючих акцизів, який був схвалений на засіданні Кабміну, міг би зняти напругу на ринку. Але трейдери не поспішають хвалити проект, деталі якого до цих пір невідомі. "Все буде в дійсності залежати від економічного розрахунку до цього проекту і самого факту: чи буде він схвалений чи ні", - підкреслює Косянчук.
Куюн припускає, що в документі можуть бути допущені непрофесійні "ляпи". "Ідея сама непогана... Але знову-таки, у нас багато є хороших ідей, але дуже багато сумних прецедентів", - констатує він.
Більш ефективним Куюн вважає підвищення рентних ставок для нафтодобувачів. В умовах рекордно високих цін на нафту нафтодобувачі отримують ще й податкові пільги, що суперечить здоровому глузду, говорить аналітик.
Рентну плату по добувних компаніях чіпати не можна, вважає президент асоціації "Газові трейдери України" Роман Сторожев. І без того останні сім років видобуток нафти в Україні знижується катастрофічними темпами.
Станіслав Погорілий
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас