Про київські МАФи замовте слово — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Про київські МАФи замовте слово

1082
У столиці проблема існування кіосків не нова. Щороку київська влада урочисто обіцяє позбавити місто від "потворних архітектурних форм", покарати тих, хто розміщував МАФи незаконно і т.д. і т.п. З одного боку, ініціатива похвальна - ходити по широких вулицях набагато зручніше, ніж тіснитися між торговими рядами, в яких пахне всім - від квітів до чебуреків. Але в той же час, влада часто доходить до показухи, яка не тільки не вирішує проблем, а й не додає плюсів самій владі.
Потьомкінський Київ
Вранці 14 березня площа Перемоги перетворилася до невпізнання - з боку цирку зникли всі кіоски, крім преси. Навколо цирку було виставлено ланцюжок міліціонерів, з машин вивантажувалися снайпери, а працівники комунальних господарств, всі як один в відмінних жилетках і з "інструментом", хто совочком, а хто руками вичищали галявину біля будівлі і латали дірки від кіосків в асфальті. Крім того, в терміновому порядку завершилися роботи з прокладання труб біля пішохідного переходу. Те, що робилося кілька місяців, було зроблено протягом двох днів. Причиною такого перетворення стало відвідування президентом Туркменістану Гурбангули Бердимухамедовим і Віктором Януковичем вистави для дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування, а також дітей з малозабезпечених сімей. У такій ситуації згадується відомий історичний міф - "потьомкінські села", побудовані спеціально до приїзду Катерини II.
Найбільш комічне в цій ситуації - досить було повернути в сусідню від площі вулицю, щоб знайти там кіоск з державною лотереєю, прибудований між яткою з ремонтом взуття та сміттєвими баками. Доля інших кіосків з площі невідома: продавщиця газетного кіоску каже, що їх просто розставили по всьому місту і повертати назад, швидше за все, не збираються.
Зараз площа виглядає дивно вільною без кіосків, пішоходам стало набагато простіше пересуватися. У той же час не можна не задуматися про те, що власники кіосків платили великі гроші за оренду протягом багатьох років, мали стабільний приплив клієнтів, а тепер змушені налаштовувати все заново в спальних районах. І, до речі, асфальт, спішно відремонтований до приїзду важливих гостей, провалився через кілька днів...
Бульдозером по малому підприємництву
Повертаючись до питання "великих грошей", які платять власники кіосків, потрібно згадати про те, що сталося 4 квітня. В цей день 40 незаконно встановлених кіосків загальною вартістю понад 3 мільйони гривень за лічені хвилини перетворили на купу металобрухту.
"Ми відкрито і прозоро заявили про те, що будемо наводити порядок у сфері малих архітектурних форм. За місяць попередили власників незаконних конструкцій про необхідність демонтажу. Чемно попросили прибрати кіоски самостійно. Я попереджав, що ті кіоски, які будуть встановлюватися після введення мораторію, перетворяться в утиль. Але дехто, мабуть, вважав, що київська влада жартує. Їм більше не до жартів. Сьогодні ми знищили 40 кіосків-порушників, вартістю понад 3 мільйони гривень, і це тільки початок", - заявив тоді ініціатор події Олександр Попов.
Крім того, Попов також заявив, що знає щомісячний розмір хабара, який платять власники незаконно розміщених МАФів - сума доходить до тисячі доларів.
"Я знаю, що на місяць з одного кіоску виплачується 1 тис. доларів хабарів тим чи іншим чиновникам для того, щоб цей бізнес залишався недоторканним. Правоохоронні органи зробили чимало для того, щоб переломити цю ситуацію - як ви знаєте, було відкрито декілька кримінальних справ за фактами корупції в цій сфері бізнесу. Я хотів би через всіх журналістів передати тим, хто ще сподівається, що все залишиться по-старому - так от, знайте, так більше не буде", - заявив Олександр Попов.
З такою позицією київської влади не згодні в Українському союзі промисловців і підприємців (УСПП). Так, член Правління УСПП, виконавчий директор Волинського регіонального відділення УСПП Юрій Анцух вважає, що владі не варто боротися з кількістю кіосків, говорячи про нелегальність роботи того чи іншого підприємця.
"У мене відразу виникає питання: а що таке нелегальний МАФ на вулиці Києва? Це що, МАФ, який підприємець взяв, самовільно поставив і ніхто цього не бачив? Якщо у МАФу є якийсь комплект документів, і чогось відповідно до цієї комплектації не вистачає, це не означає, що він стоїть нелегально. Тоді обов'язки влади згідно з 37 статтею Закону про регулювання містобудівної діяльності полягають у тому, щоб зробити все, щоб легалізувати ці документи.
Якщо люди в МАФ ходять і користуються його послугами, значить МАФ потрібен. Інша справа, що МАФ повинен відповідати естетичним вимогам, там повинен бути легальний найманий працівник, потрібно платити з нього податки. Але це зовсім інше питання. Це потрібно міській владі вжити всіх заходів, допомогти підприємцю або змусити його працювати легально. Люди ногами голосують, потрібен їм цей МАФ чи ні. Якщо не потрібен - вони туди просто не будуть ходити і не будуть користуватися послугами. Тоді він автоматично сам закриється. Не потрібно боротися з МАФами. Боротися з ними - це боротися з власним населенням. Якщо влада не в змозі допомогти підприємцю легалізувати МАФ, значить вона повинна допомогти йому знайти інше місце для надання послуг. Якщо просто прибирати кількість - від цього тільки буде збільшуватися рівень корупції, хабарництва та всіх найбільш негативних явищ", - відзначає Анцух.
Чіпси, пиво і сигарети поступляться місцем квітам та іграшкам
Потрапити під роздачу і відчути збитки незабаром можуть не тільки господарі незаконно розміщених кіосків, а й усі ті, в яких торгують продуктами харчування, напоями та цигарками.
У четвер, 5 квітня був внесений на розгляд сесією Київської міськради проект рішення депутата Віталія Гайдука, згідно з яким в МАФах можна буде торгувати тільки пресою, квітами, батарейками, іграшками і сувенірами.
За словами Гайдука, обмеження не торкнуться територій ринків, а також тих територій, де недостатньо торговельних площ.
"Ми даємо можливість підприємцям вчасно переорієнтуватися і зробити свою торгівлю цивілізованою, тому рішення вступає в силу з першого червня 2012 року. Більше того, дозволи, видані до того, будуть дійсні до закінчення терміну своєї дії", - розповів Гайдук.
У самих кіосках ініціативою дуже незадоволені. Власники кіосків кажуть, що торгувати канцтоварами не вигідно, адже чистий прибуток одного такого кіоску становить менше тисячі гривень, тоді як чистий прибуток кіоску з продуктами та напоями - близько 10 тисяч гривень. І, звичайно ж, виникає питання доцільності закриття кіосків з продуктами.
"Як же можуть заборонити продавати пиво і сигарети, якщо їх якраз в кіосках і купують? Ніхто ж не буде посеред ночі бігти до супермаркету, тим більше, що не всі супермаркети працюють цілодобово", - обурюється продавець одного з кіосків в центрі міста.
Що думають про кіоски кияни
Олег, бізнесмен, 44 роки
"Оскільки багато маленьких магазинчиків закрилися, люди змушені їхати в інший район за пляшкою молока або буханкою хліба. Тому кіоски потрібні для таких потреб. Вони повинні бути правильно обладнані, з холодильниками, з виконанням санітарних норм. Це повинно бути нормальне робоче місце для продавця, а не собача будка, в якій продавець змушений цілий день сидіти на одному місці".
Святослав, студент, 21 рік
"МАФи мають і плюси, і мінуси. Плюси: можна купити дрібні продукти швидко і поряд з домом. Мінуси: при проектуванні міста не враховувалися кіоски. Зараз всі площі заставляються МАФами, і місто втрачає своє обличчя - все закривають коробки. Я вважаю, що потрібно поставити завдання перед Київміськпроектом, щоб там розробили проект розташування в місті кіосків, і привести їх до типізованих розмірів і видів. З цього і почнеться контроль за діяльністю кіосків, а не з простого демонтажу".
Марія Олексевич
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас